ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Folyamatban az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nyilvános ellenőrzési terve alapján januárban megkezdte mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, köztük az Országos Roma Önkormányzat ellenőrzését.

Az ÁSZ az ellenőrzések során azonos szempontok szerint értékeli az egyes országos nemzetiségi önkormányzatok 2010. január 1. és 2014. június 30. közötti gazdálkodási tevékenységét.

Az ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása, a belső kontrollrendszerük kialakítása és működése szabályszerű volt-e, valamint, hogy az államháztartásból részükre nyújtott támogatások, illetve a meghatározott célokra ingyenesen juttatott vagyon felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e.

A számvevők értékelik emellett, hogy az adott önkormányzat a törvényben előírt feladat- és hatásköreit ellátta-e, illetve intézkedett-e az ÁSZ által a 2008 és 2010 évek között végzett ellenőrzések javaslatainak végrehajtásáról. Az ÁSZ az ellenőrzések során azt is felméri, hogy az országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában érvényesült-e a korrupciós veszélyeztetettséget csökkentő integritás-szemlélet. Az ellenőrzések során észlelt jogsértés gyanúja esetén az ÁSZ jelzéssel él az adott ügyben eljárási jogkörrel rendelkező hatóság felé.

Az ÁSZ az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésbe foglalja, amelyet az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra és tesz közzé honlapján.

Állami Számvevőszék

Megszakítás