ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Frissül a korrupciós kockázati térkép

Az Állami Számvevőszék 2012-ben újra felméri a korrupciós kockázatokat. Az adatfelvételre 2012. január 16. és március 9. között kerül sor. Idén 6000 közintézmény kapott felkérést a részvételre.

Az Állami Számvevőszék az Európai Unió támogatásával megvalósuló Integritás Projekt keretében 2011-ben kezdte el feltérképezni a költségvetési szférában működő intézmények korrupciós kockázatait. Az elektronikusan feldolgozott, majd – térinformatikai eszközökkel – internetes térképi felületen megjelenített veszélyeztetettségi indexek segítségével összehasonlíthatóvá váltak a közszférára jellemző intézményi korrupciós kockázatok. Az első adatfelvétel tapasztalatai azt mutatják, hogy a megkérdezett intézmények fontosnak tartják a hivatali korrupció visszaszorítását, és nyitottak a korrupciós kockázatok kezelését célzó újabb módszerek bevezetésére.

A hét éven át tartó felméréssorozat második adatfelvételére 2012. január 16. és március 9. között kerül sor, mely a tavalyinál nagyobb körben zajlik – közel 6.000 intézmény kapott felkérést a részvételre.

A felmérés szempontjából különösen fontos, hogy 2011. november 18-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség és a Legfelsőbb Bíróság (Kúria) vezetői közös szándéknyilatkozatot írtak alá a korrupció megelőzése és visszaszorítása érdekében.

A 2011-es eredmények alapján megállapítható volt, hogy a jogállásból fakadó kockázatok tekintetében az önkormányzatok, a vagyongazdálkodás esetében a felsőoktatási intézmények, míg a kontrollok hiányában a szolgáltató intézmények korrupciós veszélyeztetettsége a legnagyobb.

A projekt eredményei és a felmérés eddigi adatai megtekinthetők a http://integritas.asz.hu/ oldalon. Az adatfelvétel idejére az ÁSZ ingyenes hívható infovonalat (06-80-500-800) is működtet. A 2012. évi eredményeket az ÁSZ március 20-án hozza nyilvánosságra.

Projektiroda

Megszakítás