ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Hogyan kell elszámolni szabályosan a kampánypénzekkel?

Az Állami Számvevőszék számára továbbra is kulcsfontosságú, hogy a demokratikus közhatalom gyakorlásában részt vevő és közpénzeket használó pártok a törvényi előírások betartásával járjanak el, gazdálkodásuk átlátható, elszámoltatható, és más szervezetek számára is példamutató legyen. Ennek érdekében az ÁSZ képzést biztosít a pártok vezetői és gazdasági vezetői számára, melyben részletes tájékoztatást kapnak a kampánypénzek megfelelő, szabályos és átlátható elszámolásáról, kiemelt hangsúlyt fektetve az ÁSZ által a korábbi ellenőrzések során feltárt jellemző hibákra.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló 2013. évi LXXXVII. törvény 9. §-a értelmében minden jelöltnek és jelölő szervezetnek az országgyűlési választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben kell nyilvánosságra hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Annak érdekében, hogy a pártok szabályosan el tudjanak számolni költségeikkel az ÁSZ tudásmegosztó képzést szervez, amelyre meghívta a választáson résztvevő pártok elnökeit, illetve gazdasági vezetőit.

A képzés célja, hogy hiteles tájékoztatást és támogatást nyújtson a választáson résztvevő pártok elnökei, illetve gazdasági vezetői részére a kampánypénzek megfelelő, szabályos és átlátható elszámolásáról, kiemelt hangsúlyt fektetve az ÁSZ által a korábbi ellenőrzések során feltárt jellemző hibákra.

Állami Számvevőszék

Megszakítás