ÁSZ

HU | EN

INTOSAI FEJLESZTÉSI KEZDEMÉNYEZÉS

Az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezés (INTOSAI Development Initiative – IDI) a világszervezet kapacitásfejlesztési titkárságaként működik. Az 1986-ban alapított, non-profit szervezetként működő kezdeményezés elsődleges célja, hogy erősítse az INTOSAI tagállamok számvevőszékeinek intézményi kapacitását. Az IDI programjait úgy alakítja ki, hogy figyelembe veszi az érintett számvevőszékek igényeit, ezek feltérképezése érdekében globális felmérést végez a számvevőszékek között. Az IDI szervezetileg és gazdaságilag független szerv, de az INTOSAI részét képezi és jelentést tesz az INTOSAI intézményi kapacitásfejlesztési keretein belül. Az IDI multilaterális alapon dolgozik együtt a hét INTOSAI régióval, szorosan együttműködve a Kapacitásfejlesztési Bizottsággal, illetve más releváns INTOSAI bizottságokkal és munkacsoportokkal. 

Az IDI álláspontja szerint, a számvevőszékek személyi állományának kapacitásépítése és képzése alapvető és szükséges eleme a növekvő átláthatóság és elszámoltathatóság elérésének. Az IDI alapvető célcsoportjai ennek megfelelően azon fejlődő országok számvevőszékei, amelyek az OECD Fejlesztési Segítségnyújtási Bizottság (OECD DAC) hivatalos fejlesztési támogatásban (ODA) részesülők listáján szerepelnek.  

Az Állami Számvevőszék aktív szerepet vállal az IDI tevékenységében, és ahhoz donorként a magyar külgazdasági stratégiához igazodóan szakmai támogatást nyújt. Az ÁSZ az elmúlt évtizedben szakértőként, képzési fejlesztőként és oktatóként vett részt az IDI Csalás-ellenes és integritást támogató programjának megvalósításában (IDI SAIs Fighting Corruption – SFC), szakmai támogatást biztosított az IDI „Fiatal Vezetők képzése” („SAI Young Leaders Programme”) címen futó, 3 éves időszakra vonatkozó, etikus vezetőképzés témakörét is felölelő programjához, valamint a svéd és a tunéziai számvevőszékekkel való együttműködésben támogatta a Kongói Demokratikus Köztársaság Számvevőszéke integritásirányítási rendszerének kiépítését, etikai kódexének megalkotását.

 

Megszakítás