ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Itt az ÁSZ 2020. második félévi ellenőrzési terve

Fertőző betegségek elleni lakossági védettség, digitális oktatás, energiafogyasztás és hulladékgazdálkodás – többek között ezekben a sokakat érintő témákban is ellenőrzéseket folytat az Állami Számvevőszék 2020 második félévében. Az ÁSZ elvégzi a 2019-es zárszámadás ellenőrzését, folyatódik az önkormányzatok monitoring alapú ellenőrzése, valamint – a törvényi előírások szerinti ütemezésnek megfelelően – újabb költségvetési támogatásban részesült pártoknál (Fidesz, KDNP, Momentum, Kétfarkú Kutyapárt) indul ellenőrzés. Az ÁSZ módszertani és digitális fejlesztéseinek köszönhetően tovább növeli az ellenőrzött szervezetek számát. A 2020. második félévi ellenőrzési tervet Domokos László, az ÁSZ elnöke 2020. július 3-án, pénteken adta át Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének közzététele az ÁSZ átlátható működésének egyik alapköve. Az ÁSZ honlapján már elérhető, nyilvános ellenőrzési terv a korábban már megkezdett, még folyamatban lévő, valamint a 2020 második félévében újonnan induló ellenőrzéseket tartalmazza. Az ÁSZ új, monitoring alapú ellenőrzési megközelítést alkalmazva támogatja a közpénzügyi helyzet javítását, mely ellenőrzések – a jelen állapot lényeges dokumentumaira fókuszálva – valós idejű értékeléssel, a jövőre vonatkozó ajánlásokkal erősítik az ÁSZ tanácsadó szerepét.

Ellenőrzések sokakat érintő témákban – így reagál az ÁSZ az aktuális kihívásokra

Magyarország Alaptörvénye is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. A járványok megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltások rendszere, különös tekintettel az elmúlt években tapasztalt intenzív népességmozgásra és a klímaváltozás hatásaira. Az ÁSZ 2020 második félévében ellenőrzést készít elő annak értékelésére, hogy a fertőző betegségekkel szembeni lakossági védettség megfelelő szintű-e; továbbá a kialakított rendszerek biztosítják-e az eddig ritkán előforduló, illetve elő nem forduló fertőző betegségek elhárítását.

koronavírus által okozott járvány súlyos következményeinek elkerülése érdekében a Kormány a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről döntött. Az ÁSZ ellenőrzés keretében értékeli, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején bevezetett tantermen kívüli, digitális oktatás keretében hogyan volt biztosított a köznevelési feladatellátás megvalósulása. A veszélyhelyzetben kidolgozott digitális oktatási módszerek alkalmazási tapasztalatainak összegzése hozzájárulhat a köznevelési rendszer fejlesztési irányainak átgondolásához.

Magyarország energiahatékonysági és energia-megtakarítási céljainak elérése érdekében kiemelten fontos a lakosság aktivizálása és érdekeltté tétele az egyéni fogyasztások mennyiségének csökkentésében. A magyar energiapolitika kiemelt prioritásként kezeli az energiahatékonyság elősegítését. Az ÁSZ 2020 második félévében így ellenőrzést készít elő a környezettudatos tervezésre és az energiafogyasztási címkézésre vonatkozó intézkedések értékelésére.

hulladékgazdálkodás ellenőrzésével az ÁSZ arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása és működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő és eredményes ellátását.

Fókuszban a központi költségvetés

2020 második félévében kiemelt feladatként folytatódik Magyarország 2019. évi központi költségvetése végrehajtásáról készített zárszámadásnak az ellenőrzése. A feladat eredményes és hatékony megvalósítása érdekében az ÁSZ az ellenőrzést az államháztartás teljes gazdálkodásának lefedésére alkalmas, statisztikai módszerekkel támogatott módszertanon alapuló ellenőrzési modell szerint végzi.

Górcső alatt a pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzése

Alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján – a kétéves gyakoriságnak megfelelően – folytatja a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. 2020. második félévében négy párt (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Momentum Mozgalom, Magyar Kétfarkú Kutyapárt) és pártalapítványaik 2018-2019. évekre vonatkozó ellenőrzése kezdődik meg a törvényi előírásoknak megfelelő ütemezés szerint.

Minden önkormányzathoz eljut az ÁSZ

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében folytatódik a Magyar Államkincstár központi információs rendszerében rendelkezésre álló adatok monitorozása, amellyel az ÁSZ csoportokat képezve képes egyszerre akár több tucat önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatokat feltárni és értékelni. Az önkormányzatok integritásának – a jelen állapot lényeges dokumentumaira fókuszáló – monitoring típusú ellenőrzésével pedig az ÁSZ valós idejű értékelésekkel, és ez alapján jövőre vonatkozó ajánlásokkal járul hozzá az önkormányzatok szabályszerű, integritás alapú gazdálkodása, feladatellátása biztosításához. Az ÁSZ célja, hogy ellenőrzéseivel mind a 3197 önkormányzathoz eljusson.

Az ÁSZ 2020. második félévi ellenőrzési terve itt érhető el teljes terjedelmében.

Állami Számvevőszék

Megszakítás