ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Kiemelkedő érdeklődés az ÁSZ közpénzügyi vezetőképzése iránt

Folytatja a közszféra vezetőinek képzését az Állami Számvevőszék. A nagy érdeklődésre való tekintettel április 5-től további szociális intézmények vezetői sajátíthatják el az ÁSZ ellenőrzési tapasztalataira alapozott etikus közpénzügyi és irányítási ismereteket. Az ÁSZ március 22-én rendezte meg „Közpénzügyi vezetőképzés – Fókuszban a szociális és gyermekvédelmi intézmények” című konferenciáját, melyhez mintegy 20 intézményvezető részvételével másfél napos képzési modul és öthetes távoktatás kapcsolódik. A most induló második csoportban további 18 szociális intézmény vezetője kapcsolódhat be a képzésbe. Az ÁSZ a közeljövőben további intézménycsoportokra, illetve közpénzügyi területekre is kiterjeszti a 2017-ben indított etikus vezetőképző programját.

Az Állami Számvevőszék 2018-ban újabb közpénzügyi területek, intézmények bevonásával folytatja közpénzügyi vezetőképző programját. A képzési programba történő bekapcsolódás lehetőségét az ÁSZ ellenőrzési tapasztalati alapján 2017. októberében elsőként a megyei hatókörű városi múzeumok igazgatói részére ajánlotta fel. Az ÁSZ első vezetőképző programját 18 megyei múzeum vezetője végezte el 2017 negyedik negyedévében.

Az ÁSZ idei első képzésével a terület társadalmi jelentőségét és az ellenőrzési tapasztalatokat értékelve a gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg. Március 22-én rendezte meg az ÁSZ a „Közpénzügyi vezetőképzés – Fókuszban a szociális és gyermekvédelmi intézmények” című konferenciáját, melyet követően képzés indult mintegy 20 érintett intézmény első számú vezetője részvételével. A képzés négy, egyenként egy óra időtartamú előadással kezdődött és március 23-án, pénteken interaktív elemeket is tartalmazó modulokkal folytatódott. A résztvevők ezt követően öt héten keresztül távoktatás keretében mélyíthetik el tudásukat, vezetői ismereteiket, majd a megszerzett tudásukról záró megbeszélés keretében számolnak be.

A konferenciára meghívott szociális intézményvezetők nagy érdeklődésére tekintettel az ÁSZ április 5-től újabb képzést indít. A második csoport elindulásával további 18 szociális intézmény vezetője kapcsolódhat be az ÁSZ etikus vezetőképző programjába, akik a kétnapos interaktív képzést követően szintén öt hetes távoktatás keretében vesznek majd részt.

A képzési tematikát – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – az ÁSZ úgy alakította ki, hogy az előadások kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői részére nyújtsanak hasznos ismereteket. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll. Emellett a képzés érinti az értékteremtés, etikai dilemmák a vezetésben, a szervezeti integritás megteremtése és megerősítése a közszférában, a közszolgáltatások teljesítménymenedzsmentje és a menedzsment kontroll témaköreit is. Az oktatás 4-5 fős csoportokban külön oktatók vezetésével zajlik, mely a képzés hatékonyságát és a képzési igények testreszabását biztosítja.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok” terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.

Állami Számvevőszék

Megszakítás