ÁSZ

HU | EN

Hírek

Koreai-magyar kétoldalú találkozó az Állami Számvevőszéknél

2023. április 25-én dr. Windisch László az Állami Számvevőszék elnöke és dr. Karas Monika az intézmény alelnöke hivatalában fogadta a Koreai Köztársaság Nagykövetsége valamint a Koreai Számvevőszék képviselőiből álló delegációt. A bemutatkozó találkozót követően a számvevőszéki szakértők szakmai konzultációt folytattak a stratégiai témakörökben végzett ellenőrzések és elemzések tárgyában. Az egyeztetésen a felek kölcsönösen megosztották tapasztalataikat a világjárvány okozta válsághelyzettel valamint a vonatkozó technológiai és módszertani fejlesztésekkel kapcsolatban is.

Bemutatkozott a Koreai Köztársaság új nagykövete

Hong Kyu-dok, a Koreai Köztársaság nagykövete megbízólevelét 2023. február 28-án adta át dr. Novák Katalin köztársasági elnöknek, amelyet követően március 20-án udvariassági látogatást tett dr. Kövér László házelnöknél. A nagykövet a Koreai Számvevőszék delegációjához csatlakozva bemutatkozó látogatásra érkezett dr. Windisch Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék elnökéhez.

A kétoldalú találkozón a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a két ország számára a szoros gazdasági együttműködés mellett az élet számos más területén lehetőség mutatkozik a tapasztalatcserére a kultúrán át az intézmények közötti együttműködésekig, amelyet a jövőben számvevőszéki szinten is elő kívánnak mozdítani.

Szakmai konzultáció a stratégiai ellenőrzések területén

A látogatás keretében megrendezett szakértői konzultáció a Koreai Számvevőszék kezdeményezésére valósult meg. A szakmai eszmecserén az Állami Számvevőszék szakértői bemutatták a veszélyhelyzeti, illetve stratégiai ellenőrzések lefolytatását meghatározó tényezőket és eredményeket. Ismertették az intézmény jogállását és szerepkörét az új ÁSZ törvény viszonylatában, a járványügyi intézkedések tapasztalatait, a veszélyhelyzeti ellenőrzések lefolytatását lehetővé tevő módszertani és technológiai fejlesztéseket, valamint az ÁSZ elemzési tevékenységének fókuszait az elmúlt években.

A koreai fél a közép- és hosszútávú közpénzügyi gazdálkodást, a koreai demográfiai válságot, a finom szállópor kezelését és az adatalapú államigazgatás előmozdítását érintő, stratégiainak minősített ellenőrzéseinek tapasztalatairól adott tájékoztatást. Az ellenőrzési szakemberek hangsúlyozták, hogy a jellemzően már rövid távon érzékelhető, jelentős társadalmi-gazdasági hatásokkal rendelkező területek kezelése terén hosszú távú gondolkodásra és rendszerszintű intézkedésekre van szükség.

Hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a két ország és a két számvevőszék

Magyarország és a Korea Köztársaság közötti diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok történelmi gyökerekkel rendelkeznek. A Koreai Köztársaság hazánk egyik legnagyobb unión kívüli tőkebefektetője, ezért a két ország közötti diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat a Nemzeti Export Stratégia kiemelt jelentőségűként kezeli. A két ország közötti jó kapcsolatokat jelzik a megvalósult magas rangú találkozók és kulturális események is. Magyarország például az európai országok között elsőként támogatta a 2030-as Busani Világkiállítás (Busan World Expo) megrendezési jogát Dél-Koreában. Az országaink között fennálló jó kapcsolatok jellemzik a legfőbb ellenőrzési intézmények viszonyrendszerét is. Magyarország és Korea számvevőszéke között aktív, többnyire tudás- és tapasztalatcserére irányuló együttműködés áll fenn. Az elmúlt időszakban a két intézmény a speciális területek ellenőrzése terén (pl.: egészségügy, nemzetbiztonsági szolgálatok), valamint a számvevőszéki munkafolyamatokat érintő változások témakörében osztotta meg egymással ismereteit. 2022-ben a Koreai Számvevőszék Képzési Intézete látogatott az Állami Számvevőszékhez, hogy megismerje az államháztartási belső pénzügyi ellenőrök oktatási-képzési rendszerét. A két számvevőszék közötti munkacsoporti együttműködés egyik legaktívabb terepe az INTOSAI IT Audit Munkacsoportja.

Megszakítás