ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Közös fellépés a pénzügyi kultúra fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy közös fellépésükkel segítsék elő a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését. A három intézmény állandó munkacsoportot hoz létre, amely a pénzügyi ismeretek terjesztését segítő közös programokat dolgoz ki.

A megállapodást aláíró felek közös célja, hogy együttműködésük révén is elősegítsék a lakosság pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztését, hozzájárulva ezzel a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez, és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérsékléséhez. A pénzügyi kultúra a pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése, illetve értelmezése alapján meghozni saját pénzügyeiket érintő döntéseiket, felmérve azok lehetséges jövőbeni következményeit.

A pénzügyi kultúra fejlesztése révén az egyének egyre inkább megismerik a pénzügyi fogalmakat és termékeket, egyre tudatosabban kezelik a pénzügyi kockázatokat. Megfelelően tudják hasznosítani a rendelkezésükre álló információkat, valamint a döntés meghozatala előtt kellőképpen képesek tájékozódni, továbbá ismerik a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket.

Az aláírók megállapodtak abban, hogy a jövőben összehangolják a pénzügyi kultúra helyzetével és fejlesztésével kapcsolatos kutatásaikat, felméréseiket, együttműködnek a fogyasztók hatékony tájékoztatásában és szakmai rendezvények megvalósításában.

Az együttműködési megállapodás megkötésével az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös szándéka, hogy megfelelő keretet biztosítsanak a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó közös programjaik kidolgozásához és megvalósításához, az erre a célra rendelkezésre álló erőforrásaik összehangolt és hatékony felhasználásához, valamint az információk megosztásához.

Állami Számvevőszék             Magyar Nemzeti Bank             Nemzetgazdasági Minisztérium

Megszakítás