ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Közös tanszéket alapított az ÁSZ és a Miskolci Egyetem

A közszféra teljesítményének mérését kutató, oktató közös tanszéket hozott létre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miskolci Egyetem (ME) – erről írt alá megállapodást Domokos László, az ÁSZ elnöke és Prof. Dr. Torma András, az ME rektora. A Budapesten működő tanszék megalapításával olyan együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a „jó kormányzás” támogatása, a közpénzekkel hatékonyan és átláthatóan bánó közszolgálati tisztviselők képzése, ezáltal pedig hozzájárulás az állammenedzsment fejlesztéséhez.

Az Országgyűlés 34/2015. (VII. 7.) számú határozatában támogatta, hogy az Állami Számvevőszék szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodásban érintett szervezetek tekintetében. Ennek érdekében az ÁSZ együttműködésre törekszik a többi alkotmányos intézménnyel, valamint a közpénzekkel való etikus gazdálkodást az oktatásuk, kutatásuk fókuszába helyező felsőoktatási intézményekkel. E törekvés első konkrét megvalósulásaként az ÁSZ megújította együttműködési megállapodását a Miskolci Egyetemmel.

A Domokos László elnök és Prof. Dr. Torma András rektor által aláírt együttműködési megállapodás célja megteremteni annak lehetőségét, hogy az ÁSZ ellenőrzési, elemzési és az ME oktatási, kutatási tapasztalatai a kölcsönös előnyöket kiaknázva minél jobban összekapcsolhatóak legyenek, támogatva mindkét intézmény innovatív, gyakorlatorientált és magas színvonalú működését. A megállapodás – amelynek aláírásán jelen volt Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, az ME Gazdaságtudományi Karának dékánja, valamint Dr. Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója – az együttműködés négy területét emeli ki:

· a közpénzekkel és közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetőinek képzése;

· a tudományos kutatás, a szakértői tevékenység és a közpénzügyi ismeretterjesztés;

· a korrupció elleni küzdelem és a tiszta közélet megteremtése;

· az ME és az ÁSZ tevékenységének társadalmi hasznosulásának támogatása.

Az együttműködés keretében sor kerül a közpénzekkel és közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetőinek, vezetői utánpótlásának képzését szolgáló oktatási programok és modulok kialakítására, különösen az alábbi területeken:

· teljesítményértékelés, a közszolgáltatások értékének mérése, monitoring, kontrolling, valamint az emberi erőforrás-gazdálkodás és menedzsment;

· az integritás szemlélet elterjesztését, az integritás kontrollok erősítését támogató módszerek és eszközök.

A tudományos kutatás, a szakértői tevékenység és a közpénzügyi ismeretterjesztés területén folytatott együttműködés során a felek felmérik, hogy a költségvetési gazdálkodás, a közpénzügyi ellenőrzés módszertana, a közszolgáltatások fejlesztése területén milyen kutatások valósultak meg, illetve vannak folyamatban, a kutatásokkal le nem fedett területeken közösen új kutatási programokat indítanak.

Az együttműködő felek kiemelten támogatják, hogy a Miskolci Egyetemen képzett hallgatók, valamint a közösen indított posztgraduális programban résztvevő szakemberek elsajátítsák az integritás alapú szervezeti kultúra értékszemléletét, alapkövetelménynek tekintve a közpénzekkel való átlátható, felelős és elszámoltatható gazdálkodás megvalósítását.

Megszakítás