ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek hirdetési tájékoztatóit

Közzétette honlapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az országgyűlési választási kampányban megjelentetett politikai hirdetésekre vonatkozó, sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat.

A választási eljárásról szóló törvény előírása értelmében a 2014. évi országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehettek közzé, amelyek előzőleg eljuttatták hirdetési szolgáltatásaik árjegyzékét az ÁSZ részére. Az árjegyzékeket az ÁSZ 2014. január 31-én tette közzé a honlapján.

A jogszabály alapján az ÁSZ által nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatás tartalmazza, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölő szervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

Az ÁSZ a határidő lejártát követően, a tájékoztató megküldését elmulasztó sajtótermékeknek két esetben hívta fel a figyelmét a törvényi kötelezettségük teljesítésére. A kétszeri felhívás ellenére 10 sajtótermék nem küldte meg a politikai hirdetésekről szóló tájékoztatóját.

A beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ feldolgozta és a www.asz.hu oldalon a Választás 2014 menüpont alatt elérhetővé tette, azok adatait a 2014. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során felhasználja. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék

Megszakítás