ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről

Az Állami Számvevőszék közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat a 2019. évi európai parlamenti választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól. Az ÁSZ honlapján sajtótermékek szerinti bontásban hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, amelyek tartalmáért felelősséget nem vállal.

A választási eljárásról szóló törvény előírása értelmében a 2019. évi európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehettek közzé, amelyek előzőleg megküldték hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ részére. Az árjegyzékeket az ÁSZ 2019. március 18-án tette közzé honlapján.

Az ÁSZ által nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választási eljárásról szóló törvény alapján a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett a Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatás tartalmazza, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölő szervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

A törvényben meghatározott határidőig összesen 46 sajtótermék (24 nyomtatott és 22 elektronikus) juttatta el tájékoztatóját az ÁSZ részére az EP-választás kampányidőszakára vonatkozóan. A határidőben beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a június 11-i határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe.

A beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ feldolgozta, és a www.asz.hu oldalon a Választások menüpont alatt elérhetővé tette. 24 olyan sajtótermék volt, amelyik előzőleg megküldte árjegyzékét az ÁSZ részére, ugyanakkor arról nyilatkozott, hogy a kampányidőszakban nem tett közzé politikai hirdetést. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék

Megszakítás