ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről

Az Állami Számvevőszék közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat az országgyűlési választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól. Az ÁSZ honlapján sajtótermékek szerinti bontásban hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, amelyek tartalmáért felelősséget nem vállal.

A választási eljárásról szóló törvény előírása értelmében a 2018. évi országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehettek közzé, amelyek előzőleg megküldték hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ részére. Az árjegyzékeket az ÁSZ 2018. január 26-án tette közzé honlapján.

Az ÁSZ által nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választási eljárásról szóló törvény alapján a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell a Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatás tartalmazza, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölő szervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

A határidőben, illetve a határidő után beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ feldolgozta és a www.asz.hu oldalon a Választások menüpont alatt elérhetővé tette, azok adatait a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során felhasználja. Számos olyan sajtótermék volt, amelyik előzőleg megküldte árjegyzékét az ÁSZ részére, ugyanakkor arról nyilatkozott, hogy a kampányidőszakban nem tett közzé politikai hirdetést. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék

Megszakítás