ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Lezárult a nemzetiségi intézményeknek szervezett vezetőképzés

Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének hetedik programja, melyben ezúttal az országos nemzetiségi önkormányzatok intézményeinek vezetői vehettek részt. Az ÁSZ a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve 2017-ben indította el etikus közpénzügyi vezetőképzését, amelyet eddig összesen mintegy 120, közpénzekből gazdálkodó szervezet (költségvetési intézmény, nemzeti tulajdonú gazdasági társaság) elsőszámú vezetője végzett el.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok” terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek megfelelve az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2017-ben indított el etikus közpénzügyi vezetőképzését.

Elsőként 2017 októberében múzeumigazgatók vettek részt az Állami Számvevőszék vezetőképző programjában, majd 2018 márciusában gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg az ÁSZ. A harmadik és negyedik képzési program köztulajdonú gazdasági társaságok – önkormányzati és állami cégek – vezetőinek szólt, majd 2018 novemberében egészségügyi szakrendelők vezetőinek indult képzés, majd 2019 első felében ismét állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetői kaptak meghívást a hatodik programra.

A hetedik képzés 2019. május 30-án hagyományosan „jó gyakorlatok” nyitókonferenciával kezdődött az ÁSZ székházában. Az eseményen Warvasovszky Tihamér alelnök hangsúlyozta„az Állami Számvevőszék stratégiai célja a tudásmegosztás, az ellenőrzöttek támogatása a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében”. Az alelnök rámutatott: „az ÁSZ az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményeket érintő ellenőrzési tapasztalatok összegzésével hozzájárul a közpénzek szabályos felhasználásához, a kontrollok erősítéséhez, a gazdálkodási gyakorlat javításához, ezáltal a nemzetiségi intézmények vezetésirányítási rendszereinek fejlesztéséhez.”

A nyitókonferencián Varga Edit felügyeleti vezető az országos nemzetiségi önkormányzatok intézményeit értékelő számvevőszéki ellenőrzések összegző tapasztalatait osztotta meg, Németh Erzsébet felügyeleti vezető pedig az ÁSZ Integritás-felmérésnek nemzetiségi önkormányzatokat érintő következtetéseit vonta le. Előadást tartott továbbá Győrvári Gábor Zoltán, a pécsi Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója. Ezután 28, a nemzetiségi önkormányzati intézmények irányításáért felelős vezető kapcsolódott be az ÁSZ több hetes, ingyenes vezetőképzésébe, amely 2019. július 4-én záró konzultációval fejeződött be.

Az Állami Számvevőszék etikus vezetőképző programjait eddig összesen mintegy 120 költségvetési intézmény, illetve köztulajdonú vállalat első számú vezetője végezte el. Az ÁSZ stratégiai célja az ellenőrzött szervezetek aktív támogatása, az ellenőrzési tapasztalatok, illetve „jó gyakorlatok” széleskörű megosztása. Ennek érdekében a Számvevőszék a jövőben újabb közpénzügyi területekre és intézménycsoportokra terjeszti ki etikus vezetőképző programjait.

Állami Számvevőszék

Megszakítás