ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Magyarország Alaptörvénye, a magyar törvények hatékony jogállami keretet biztosítanak a korrupció elleni fellépésre

Magyarországon 2010-től megerősödött és intézményesült a korrupció visszaszorítását és megelőzését biztosító integritásszemlélet. 2020. szeptember 23-án – egy héttel ezelőtt – adtak ki közös nyilatkozatot a korrupció elleni fellépésben együttműködő állami szervezetek vezetői.

https://www.asz.hu/hu/sajtokozlemenyek/a-korrupcio-elleni-fellepesben-2011-tol-egyuttmukodo-allami-szervezetek-vezetoinek-kozos-nyilatkozata

Ebben az aláírók leszögezték: „Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általunk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben.”

A 2011-ben létrejött intézményközi együttműködésnek is köszönhetően Magyarországon megerősödött a korrupció elleni fellépés. Az Állami Számvevőszék évenként elvégzett integritás felmérései alátámasztják, hogy a magyar közszférában széles körben kiépültek a korrupció megelőzését biztosító integritás kontrollrendszerek. Erre alapozva az Állami Számvevőszék következetesen ellenőrzi a korrupció ellen védettséget biztosító integritáskontrollok kialakítását és működtetését a közszféra szervezeteinél.

Az Állami Számvevőszék közpénzügyi szakfolyóirata, a Pénzügyi Szemle 2019./3. száma a különböző nemzetközi mérési módszereket tudományos megbízhatóságának értékelését helyezte a fókuszába. A nemzetközileg is elismert, magyar-angol nyelvű tudományos lapban publikált tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorok – különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére – nem felelnek meg a mérésekkel szemben támasztott tudományos standardoknak, így nem alkalmasak az egyes országok összehasonlítására, tudományos következtetések levonására, illetve a közpolitikai döntések megalapozására sem.

https://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/nemzetkozi-korrupcios-rangsorok-tudomanyos-megbizhatosaga


Horváth Bálint, szóvivő

Megszakítás