ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Megbízhatóak a nemzetközi mérési módszerek?

A nemzetközi mérési módszerek – így például a korrupciós, versenyképességi és hitelminősítő rangsorok – megbízhatóságáról rendez tudományos konferenciát a Pénzügyi Szemle – az Állami Számvevőszék közpénzügyi szakfolyóirata – együttműködésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, „A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel” címmel. A tudományos esemény célja, hogy hozzájáruljon a közpolitikai tervezést támogatni képes, megbízható mérési rendszerek beazonosításához. A konferencia programja a Pénzügyi Szemle 2019. évi 3. – szeptember 17-i – számában megjelent kutatások eredményeit, a tudományos mérések hitelességét és a nemzetközi rangsorok megalapozottságát helyezi fókuszba. Domokos László, az ÁSZ elnöke megnyitójában rámutatott: „egyes nemzetközi indexek politikai megbélyegző hatása mögött nincsenek tudományos következtetések levonására alkalmas eredmények.”

Dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék és a Pénzügyi Szemle közpénzügyi szakfolyóirat szerkesztőbizottságának elnöke és Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora nyitották meg a tudományos konferenciát, az NKE Ludovika Campus Széchenyi Dísztermében.

Domokos László leszögezte: „Csak hiteles információk alapján lehet megalapozottan tervezni, dönteni, cselekedni, majd a céljaink teljesülését értékelni.” Kifejtette: „A politika egyre fokozódó igényét a döntés-támogató mérések iránt számos esetben olyan mérési rendszerek elégítik ki, amelyek nem validáltak, nem alkalmasak következtetések levonására, és így politikai döntések megalapozására sem. Mivel a politika a közjó kialakításáért felel, a mérés hitelességének itt már a köz egészére kiható kockázata van” – húzta alá Domokos László.

Koltay András kiemelte: „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása óta folyamatosan bővíti és fejleszti a jó állammal, a jó kormányzással kapcsolatos kutatásait, amelynek eredményeképpen 2015-től minden évben megjelentette tudományos hátterű kormányzati teljesítményértékelését, a Jó Állam Jelentést.” Hozzátette: „Azért is van szükség nemzeti keretek között készített kormányzati teljesítményértékelésre, mert a nemzetközi szervezetek az adatközlés mellett nem adnak közvetlen értékelést, nem reagálnak az ország-specifikus problémákra” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. 

A megnyitót követő előadásokból többek között kiderül, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorok – különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére – nem alkalmasak sem az egyes országok összehasonlítására, sem tudományos következtetések levonására. A konferencia rámutat arra is, hogy a nemzetközi versenyképességi mérések egyes adatait, bizonyos részeit ajánlott fenntartásokkal kezelni, és semmiképp sem érdemes pusztán csak a versenyképességi rangsorokra, vagy mérésekre alapozni a gazdaságpolitikát. Továbbá fény derül arra is, hogy a nemzetközi hitelminősítő szervezetek által kidolgozott értékelési módszerek nem biztosítják átfogóan az objektivitás, a nyomon követhetőség és az áttekinthetőség követelményét.

A tudományos konferencia arra is rávilágít, hogy a hazai tudományos folyóiratok miként tudnak jobban megfelelni a nemzetközi tudományos standardoknak. A nemzetközi közpolitikai mérések módszertanát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő magyar képviselet vezető munkatársa, a kormányzás és a politikai teljesítmény mérését a gyakorlatban a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa mutatja be.

A konferencia a Pénzügyi Szemle Csoport szervezésében az Állami Számvevőszék, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével valósul meg.

Szakmai partnerek és résztvevők az Állami Szervek Korrupció Elleni Együttműködésében érintett intézmények: az Igazságügyi Minisztérium, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank.

A konferencián elhangzó előadásokról, valamint az egyes szekciókat kísérő kerekasztal-beszélgetésekről a Pénzügyi Szemle Online oldalon (www.penzugyiszemle.hu) olvashatnak tudósításokat. A honlapon a Pénzügyi Szemle szeptember 17-én megjelent legfrissebb száma is elérhető.

Pénzügyi Szemle Csoport

az Állami Számvevőszék közpénzügyi szakfolyóirata

Megszakítás