ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Megjelent az ÁSZ költségvetési elemzése

Elkészült és letölthető az Állami Számvevőszék honlapjáról „A 2012. évi zárszámadás makrogazdasági összefüggései és kitekintés a 2013. évre” című tanulmány. A tanulmány a költségvetés tavalyi folyamatait és jövő évi kockázatait elemzi, különös tekintettel a költségvetés mozgásterére és az adósságszabályra.

A zárszámadási törvényjavaslat országgyűlési vitájában felmerült, hogy az Állami Számvevőszéknek zárszámadási jelentésében elemeznie kellene a számok mögött meghúzódó gazdasági, költségvetési folyamatokat. A zárszámadási jelentésnek a jogszabályok alapján ez nem feladata, de érthető az igény, hogy a képviselők és az érdeklődő állampolgárok a számsorok mögé is szeretnének belátni. Az Állami Számvevőszék elnöke ezért és a jó kormányzás elősegítése érdekében korábban a fenti tanulmány elkészítéséről, most pedig a nyilvánosságra hozataláról döntött.

Elképzeléseink szerint az ÁSZ egy hasonló elemzést a zárszámadási ellenőrzéshez kapcsolódva minden évben elkészít majd. Elemzésünket a Költségvetési Tanács részére nyújtjuk majd be és nyilvánosságra hozzuk.

Az Állami Számvevőszék a fenti elemzésben érintett rövidtávú költségvetési kockázatok mellett a hosszabb távú fejlődést befolyásoló kockázatokkal is kiemelten foglalkozik. Az ÁSZ ezért napirendjére vette a költségvetés hosszú távú folyamatait meghatározó makrokockázatok elemzését, és ehhez kapcsolódva 2013. október 9-én neves külföldi előadókkal nemzetközi konferenciát rendez.

„A 2012. évi zárszámadás makrogazdasági összefüggései és kitekintés a 2013. évre” című tanulmány teljes terjedelemben az Állami Számvevőszék honlapján itt érhető el.

Állami Számvevőszék

Megszakítás