ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Megkezdődött az ÁSZ hatodik nemzetközi integritás szemináriuma

Hatodik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A 16 ország 31 számvevőszéki szakértőjének részvételével zajló ötnapos esemény nyitókonferenciáján Domokos László, az ÁSZ elnöke kijelentette: Magyarország gazdasági eredményei egy növekedő és bővülő, nem pedig egy korrupcióval súlyosan terhelt ország képét mutatják. A konferencián előadást tartott Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke, Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzi Hatóság elnöke, valamint Einar Gørrissen, a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) vezérigazgatója. A rendezvényen átadták a 2019-as Solidus-díjakat.

2013-ban az Országgyűlés határozatában támogatta, hogy az Állami Számvevőszék vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz donorként nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek szellemében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat.

E cél megvalósítása érdekében az ÁSZ 2019. március 4. és 8. között hatodik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát. Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. A 2019-es év fókuszában a beszerzések, a közszféra szerződéskötési gyakorlatának, és a külső szakértők alkalmazásának integritása áll. A szeminárium ezzel összhangban bemutatja az Integritás felmérés 2018. évi megújítását és a legfrissebb felmérések eredményeit, valamint az ÁSZ integritási ellenőrzési módszertanát.

Az idei rendezvényen tizenhat – közel-keleti, afrikai és közép- és dél-amerikai – ország, 31 számvevőszéki szakértője vesz részt. 10 ország – Curaçao, a Dominikai Köztársaság, Jemen, Katar, Kuvait, Líbia, Saint Lucia, Saint Kitts és Nevis, Szaúd-Arábia és Szomália – első alkalommal vesz részt az ÁSZ nemzetközi korrupcióellenes szemináriumán. Ezzel együtt az elmúlt hat évben a Föld 65 országának több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait.

Az ÁSZ budapesti székházában megrendezett hétfői nyitókonferencián Domokos László elnök hangsúlyozta: a korrupció azért is rendkívül ártalmas, mert rombolja az államba vetett bizalmat. Az ÁSZ elnöke ezzel összefüggésben szólt a pártok ellenőrzéséről. Rámutatott: egyes magyarországi pártok az ÁSZ által feltárt törvénysértések elismerése, a következmények vállalása helyett, pártpolitikai indíttatású támadásokat intéznek a független Állami Számvevőszék ellen. Meggyőződésem, hogy mindez súlyosan rombolja a demokratikus jogállamba vetett bizalmat – szögezte le az ÁSZ elnöke.

A szervezeti integritás jól ellenőrizhető területté vált Magyarországon – hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke, majd előadásában rámutatott: a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító szervezeti integritás elterjesztése egy folyamat, amelyben a számvevőszékeknek kezdeményező és aktív szerepet kell vállalniuk. Az Állami Számvevőszék ennek jegyében ma már nem csak évente felméri, hanem az egyes szervezeteknél ellenőrzi is a korrupciós veszélyek elleni védettséget.

Einar Gørrissen, az IDI norvég nemzetiségű vezérigazgatója előadásában szólt a szervezet korrupció megelőzését célzó, az Állami Számvevőszékkel együttműködésben programjának eredményeiről, továbbá bemutatta a szervezet „Fiatal vezetők programját” is, mely a számvevőszékek vezető utánpótlásának megteremtését tűzte ki célul.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke előadásában kiemelte, hogy a  Közbeszerzési Hatóság mára integritás alapon működtetett állami szervvé vált. A szervezeten belüli feladatokon túl következetes bírságolási gyakorlattal, egyedülálló digitális eszközökkel is erősíti a közbeszerzési piac integritását a Közbeszerzési Hatóság. Az elnök hozzátette: kiemelkedő siker, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások számát és értékét 2018-ban alacsony szintre sikerült szorítani – ez nemcsak az eljárások átláthatóságának további javulását, hanem a verseny növekedését is jelzi.

A 2019. március 4-én, az ÁSZ budapesti székházában tartott ünnepélyes eseményen részt vettek a 2011-ben, az ÁSZ kezdeményezése alapján létrejött nemzeti korrupcióellenes együttműködésben résztvevő intézmények – az ÁSZ, a Kúria, Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, Országos Bírósági Hivatal, illetve a 2016-ban csatlakozott két intézmény a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság – vezetői, képviselői is.

A rendezvényen Domokos László, az ÁSZ elnöke átadta a 2019-asSolidus-díjakat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel járultak hozzá az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, és társadalmi megbecsüléséhez. Az idén kitüntetett Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke 2010-től, egészen napjainkig kiemelt szerepet töltött be az Állami Számvevőszék szervezeti és szakmai megújulásában, folyamatos fejlesztésében, az integritás kultúrájának magyarországi elterjesztésében. Einar Gørrissen, számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) norvég vezérigazgatója munkásságával folyamatosan és érdemben hozzájárult az Állami Számvevőszék szakmai, társadalmi és tudományos presztízsének megerősítéséhez, az ÁSZ hírnevének növeléséhez a nemzetközi térben.

A Solidus-díjakat idén negyedik alkalommal adták át; 2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök és INTOSAI főtitkár, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg az elismerést. 2018-ban dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője volt a kitüntetett.

Megszakítás