ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Megkezdődött az ÁSZ hetedik nemzetközi integritás szemináriuma

Hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A nemzetközi esemény fókuszában az állami vállalatok korrupció elleni védettsége áll. Továbbá a politikai pártokat érintő ellenőrzési tapasztalatokról nemzetközi munkacsoport-ülést szervezett az ÁSZ. Az ötnapos rendezvényen összesen 22 ország 45 számvevőszéki szakértője vesz részt. A hétfői nyitókonferencián Domokos László, az ÁSZ elnöke kijelentette: „Magyarország élen jár az állami tulajdonú gazdasági társaságok korrupció elleni védettségének erősítésében”. Az eseményen előadást tartott Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, majd átadták a 2020-as Solidus-díjat, amit idén Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke kapott.

2013-ban az Országgyűlés határozatában támogatta, hogy az Állami Számvevőszék vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz donorként nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek szellemében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat.

E cél megvalósítása érdekében az ÁSZ 2020. február 24. és 28. között hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát. Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. A 2020-as szeminárium fókuszában a köztulajdonú gazdasági társaságok integritása, illetve korrupció elleni védettsége áll.

A VII. Nemzetközi Integritás Szemináriumon tizenhárom – afrikai, ázsiai, kelet-európai és közép-amerikai – ország 31 számvevőszéki szakértője vesz részt. Velük együtt az elmúlt hét évben a Föld több mint 70 országának több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait.

Az ÁSZ budapesti székházában 2020. február 24-én, hétfőn megrendezett nyitókonferencián Domokos László elnök hangsúlyozta: Magyarország élen jár az állami tulajdonú gazdasági társaságok korrupció elleni védettségének erősítésében. Az ÁSZ elnöke felidézte: az ÁSZ felvetése alapján az Országgyűlés 2019 júliusában fogadta el azt a törvényt, amely a köztulajdonú – állami és önkormányzati – vállalatok esetében is előírta belső kontrollrendszer kialakítását. Domokos László bejelentette: az ÁSZ 2020-ban minden állami és önkormányzati tulajdonú vállalat korrupció elleni védettségét értékelni fogja.

A nyitókonferencián előadást tartott Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Mathilde Mesnard, az OECD pénzügyi és vállalkozási ügyek igazgatóhelyettese. Az eseményen részt vettek a 2011-ben, az ÁSZ kezdeményezése alapján létrejött nemzeti korrupcióellenes együttműködésben résztvevő intézmények – az ÁSZ, a Kúria, Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, Országos Bírósági Hivatal, illetve a 2016-ban csatlakozott két intézmény, a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság – vezetői, képviselői is.

A VII. Nemzetközi Integritás Szeminárium keretében az Állami Számvevőszék nemzetközi munkacsoport-ülést szervezett a politikai pártok és a kampánypénzek ellenőrzésére vonatkozó nemzetközi tapasztalatokról és gyakorlatokról. A nyolc európai ország – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Finnország, Horvátország, Spanyolország, Törökország és Ukrajna – legfőbb ellenőrző intézménye részvételével, hétfőn délután zajló rendezvényen előadást tart Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára, a horvát számvevőszék szakértője, majd a résztvevő országok esettanulmányokban mutatják be a politikai pártok és a kampánypénzek ellenőrzésére vonatkozó jogszabályi környezetüket, illetve tapasztalataikat.

A hétfői nyitókonferencián Domokos László, az ÁSZ elnöke átadta a 2020-as Solidus-díjat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel járultak hozzá az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, és társadalmi megbecsüléséhez. Az idén kitüntetett Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke a visegrádi országok (V4) számvevőszékei között megvalósuló, folyamatosan erősödő együttműködésben aktívan támogatta az ÁSZ stratégiai céljainak elérését a nemzetközi közösségben.

A Solidus-díjakat idén ötödik alkalommal adták át; 2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök, az INTOSAI főtitkára, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója; 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg az elismerést. 2018-ban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője; 2019-ben pedig Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Einar Gørrissen, az INTOSAI fejlesztési kezdeményezésének vezérigazgatója vehette át a Solidus-díjat.

Állami Számvevőszék

Megszakítás