ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Megkezdődött az európai számvevőszékek találkozója

Az innováció áll a középpontjában az európai számvevőszékek nemzetközi szervezete, az EUROSAI hétfőn megkezdődött hágai kongresszusának. A június 16-19 közötti eseményen várhatóan részt vesz mind a 49 tagország legfőbb ellenőrző intézménye, valamint az Európai Számvevőszék is. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öttagú delegációját Domokos László elnök vezeti, az ÁSZ képviselői több előadást tartanak majd és aktívan képviselik Magyarországot a különböző szakmai programokon.

Az EUROSAI Kongresszust háromévente rendezik meg, a kontinenstalálkozónak idén a hollandiai Hága ad otthont. Az eseménynek két fő témája van: az egyik a szervezet 2011-ben jóváhagyott első Stratégiai Tervének félidős értékelése az elmúlt három év tapasztalatai alapján. A Stratégiai Terv megvalósításában az ÁSZ is fontos szerephez jut, ugyanis az eseményen átveszi a korábban francia irányítás alatt működő Kapacitásfejlesztés munkacsoport vezetését. A másik fő téma a számvevőszéki innováció. Utóbbi keretében június 17-én és 18-án úgynevezett témaülésekre kerül sor, ahol az egyes országok ellenőrző intézményei bemutatják innovatív gyakorlataikat, eredményeiket.

A kongresszushoz kapcsolódó kormányzótanácsi üléseken felszólal majd Domokos László, az ÁSZ elnöke is. Az ÁSZ munkatársai pedig több előadást tartanak a különböző szakmai programokon, az ellenőrzések gyakorlati hasznosulása, a hatékony kommunikáció, valamint a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező Integritás-felmérés témákban. Emellett kétoldalú találkozókra is sor kerül több európai számvevőszékkel.

Mivel minden ország csak egyetlen számvevőszékkel rendelkezik, ezért az Állami Számvevőszék számára kiemelt jelentősége van a nemzetközi kapcsolatoknak, a kölcsönös tapasztalatcserének. Ennek megfelelően az ÁSZ aktív szereplője a nemzetközi vérkeringésnek, folyamatosan megosztja tapasztalatait és eredményeit, ellenőrzési módszertanába beépíti a legújabb nemzetközi standardokat, működésében pedig hasznosítja más számvevőszékek „jó gyakorlatait”.

Állami Számvevőszék

Megszakítás