ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Milyen lehetőségeket rejt magában a Covid-19 világjárvány? Online nemzetközi konferencia az Állami Számvevőszék szervezésében

Mintegy 70 ország, több mint 200 számvevőszéki szakértőjének részvételével kezdődött meg szerdán, az Állami Számvevőszék szervezésében a IX. EUROSAI-OLACEFS közös konferencia, ami azt a kérdést helyezi a fókuszba, hogy a Covid-19 járvány milyen lehetőséget jelent az ellenőrző intézmények számára abban, hogy növeljék a teljesítményüket. Az online konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy minden intézménynek kiemelt figyelmet kell fordítania a saját teljesítményének mérésére, hiszen ezáltal fedhető fel az elvégzett munka tényleges tartalma, hatékonysága.

2020. szeptember 9-én, szerdán online formában vette kezdetét az Állami Számvevőszék által szervezett IX. EUROSAI-OLACEFS közös konferencia. Az esemény három napos, a szervezésnél az ÁSZ teljes mértékben figyelembe vette az országok közötti eltérő időzónákat. (Az EUROSAI az európai, az OLACEFS pedig a latin-amerikai és karibi számvevőszéket tömörítő szakmai szervezet.)

Az Állami Számvevőszékaz elmúlt években teljes digitális átállást hajtott végre, első körben stratégiai szinten, majd kiterjesztve azt a szervezet egészére. A jelenleg zajló nemzetközi rendezvényt is az online térben tartja meg az ÁSZ, reagálva a Covid-19 járvány hatásaira. A szakmai program plenáris ülésekből, panelbeszélgetésekből és munkacsoport-ülésekből áll, a mintegy 70 országból csatlakozó, több mint 200 számvevőszéki szakértő részvételével.

A konferencia megnyitójában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte, örömteli, hogy az Állami Számvevőszék lehetőséget kapott a IX. EUROSAI-OLACEFS Közös Konferencia megszervezésére, aminek idén nem csak a formája rendhagyó, de talán a keretei sem hagyományosak. „A konferencia egyik legfontosabb célja ugyanis a tudás-kapcsolatok megteremtése, mely lehetőséget jelent a kontinensek találkozására, arra, hogy a résztvevő országok az eltérő kontinentális hátterük és tapasztalataik megosztása révén új megoldásokat térképezzenek fel, és az együttműködések új lehetőségeit tárják fel.”

Domokos László hangsúlyozta: a világjárvány átformálta környezet egyik legfőbb tanulsága, hogy minden intézménynek kiemelt figyelmet kell fordítani a saját teljesítményének mérésére, hiszen ezáltal tárható fel az elvégzett munka tényleges tartalma, hatékonysága. Az Állami Számvevőszék elnöke aláhúzta: a számvevőszékeknek jó példával kell elöl járniuk, mintegy mintát, vagy irányt mutatva a közszféra többi intézményének.

Az online konferencia péntekig tart, az ÁSZ a hírportálján tudósítja a hazai és nemzetközi közvéleményt a teljes szakmai programról.

Állami Számvevőszék

Megszakítás