ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Minden költségvetési intézmény, így a kórházak is tesztelhetik a gazdálkodásuk szabályozottságát

24 kórház ellenőrzését zárta le kedden az ÁSZ, és most minden központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmény fejlesztheti a gazdálkodása szabályozottságát. Az ÁSZ legújabb öntesztjét egyébként több mint 600 központi költségvetési szerv hasznosíthatja. Egészségügyi, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények működése válhat így átláthatóbbá.

Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez a törvényben előírt tanácsadó tevékenységére, melynek egyik fontos területe az ÁSZ 2014 novemberében elindított önteszt-rendszere.

Az eltelt több mint öt év alatt összesen 32 önteszt vált elérhetővé az ÁSZ honlapján. Ezek ma már számos célcsoportnak adnak iránymutatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez. Az ÁSZ öntesztjeit eddig több mint 16 ezer alkalommal töltötték le az érintett célcsoportok.

A belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének fontossága

Az ÁSZ 2020. július 15-től elérhető öntesztje az adott központi költségvetési szerv vezetője, belső ellenőrzése gazdálkodási és ellenőrzési feladatait támogatja. A belső kontrollrendszer kialakítása, működtetése egy dinamikus, a szervezetet érő változásokhoz folyamatosan alkalmazkodó, összetett folyamat, amelyet a szervezet vezetése és dolgozói valósítanak meg.  Magában foglalja mindazon szabályokat, eljárásokat, gyakorlati módszereket és szervezeti struktúrákat, amelyek a szervezet céljai elérésének, a célok elérését akadályozó események, hibák megelőzésének, feltárásának és kijavításának elősegítését szolgálják.

A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályos, szabályozott, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása.

Az öntesztben szereplő kérdések a követelményt meghatározó jogszabályi hivatkozásokkal kiegészítve kerültek megfogalmazásra. Az öntesztet a 2019. december 31-i állapotnak és az akkor érvényes jogszabályoknak megfelelően kell kitölteni.

Az ÁSZ legújabb öntesztjét már 661 központi költségvetési szerv hasznosíthatja.

Előrelépés a központi költségvetési szervek gazdálkodásában


Az ÁSZ a tegnapi napon hozta nyilvánosságra legújabb jelentését
, melyben 24 egészségügyi intézmény gazdálkodási kockázatait értékelte. Az ÁSZ megállapította, hogy 16 kórház vezetője 2017 után kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelését, illetve megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit. Az ÁSZ ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a 8 magas és közepes kockázatú egészségügyi intézménynél intézkedések szükségesek a fennálló kockázatok kezelése érdekében.

Az önteszt kitöltésével megelőzhetők a hibák és kijavíthatók a hiányosságok

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, de amennyiben a kitöltés tényéről, illetve annak hasznosságáról a felhasználó visszajelzést ad, azt az ÁSZ köszönettel fogadja. Az ÁSZ számos pozitív visszajelzést kapott eddig az öntesztjeiről. A központi költségvetési szervek belső kontrollrendszerének kialakításáról és működéséről a 2019. év tekintetében készített támogató önteszt minden érintett számára elérhető az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon.

Állami Számvevőszék

Megszakítás