ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Minden pártot ellenőriz az ÁSZ

Átadta az Országgyűlésnek a 2020. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék, amely alapján – a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően – folytatódik a pártok, pártalapítványok ellenőrzése is. Az ÁSZ minden költségvetési támogatásban részesült pártot ellenőriz a törvények szerint.

Alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak, továbbá megfelelően elszámoljanak a saját tagságuk felé.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a közpénzben részesült pártok, pártalapítványok gazdálkodását. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz.

2020 első félévében az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelő ütemezés alapján hét párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt – a Korszakváltók Pártja) és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja, valamint négy párt (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Momentum Mozgalom és Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és pártalapítványaik 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg.

Állami Számvevőszék

Megszakítás