ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Mindenki érdeke a magánóvodák gazdálkodásának elszámoltathatósága

Alapvető társadalmi érdek, hogy a magánóvodákat fenntartó szervezetek elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak minden pénzeszközzel (támogatások, térítési díjak, költségvetési támogatás, stb.). Ennek alapvető feltétele, hogy a törvényben előírt, a szabályszerű közfeladatellátást, illetve a közpénzek átlátható és elszámoltatható felhasználását biztosító dokumentumok (szabályzatok, nyilvántartások, stb.) minden fenntartónál ellenőrizhető módon rendelkezésre álljanak.

Az Állami Számvevőszék nem kapott jelzést arra vonatkozóan, hogy az érintett fenntartók óvodái a nyári időszakban is működnének. Az ÁSZ már 2020. december elején megkezdte az érintett fenntartók gazdálkodásának ellenőrzését.

Lényeges, hogy az érintett fenntartók a lehető leggyorsabban biztosítsák a gazdálkodásuk elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

Amint az érintett fenntartók megteszik a szükséges intézkedéseket az Állami Számvevőszék soron kívül értékeli a most bekért dokumentumokat, és amennyiben azok megfelelőek, azonnal visszavonja a vagyonmegóvási intézkedés kezdeményezését, a fenntartók pedig hozzájuthatnak a költségvetési támogatásuk felfüggesztett részéhez is.

Horváth Bálint, szóvivő

Megszakítás