ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Nemzetközi integritás szeminárium idén az online térben

Nyolcadik alkalommal, idén a járványhelyzetre való tekintettel online rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A kéthetes tudásmegosztó eseményre közel 40 ország, mintegy 90 számvevőszéki szakértője regisztrált. A 2021. február 11-én, a weben közvetített nyitókonferencián előadást tartott Domokos László, az ÁSZ elnöke, valamint Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, továbbá az Egyesült Arab Emirátusok, Ecuador és Olaszország számvevőszékeinek elnökei is. A konferencia résztvevőit köszöntötte Oroszország számvevőszékének elnöke is. A nemzetközi szeminárium nyitóeseményén, hűen a hagyományokhoz idén is átadták a Solidus-díjakat.

Az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat. E cél megvalósítása érdekében az ÁSZ 2021. február 11. és 26. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nemzetközi integritás szemináriumát. Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. A 2021-es szeminárium fókuszában a mesterséges intelligencia felhasználása a korrupció megelőzésében, valamint a korrupció mérésének megbízhatósága áll.

A COVID-19 világjárvány miatt idén online térben megrendezett nemzetközi integritás szeminárium nyitókonferenciáját egy egyhetes e-kurzus és egy egyhetes élő workshop követi. Az idei szemináriumra minden eddiginél több, 38 számvevőszék 86 szakértője regisztrált.

A nyitókonferencia Domokos László videó üzenetével kezdődött, melyben az ÁSZ elnöke bemutatta a számvevőszék szerepét az integritás kultúrájának terjesztésében. Az ÁSZ elnöke kiemelte: az integritás megőrzése és a korrupció megelőzése felértékelődött a világjárvány idején, az Állami Számvevőszék pedig tudatában van a korrupció megelőzéséért viselt felelősségének. Ezért a járvány kitörése óta ellenőrzései meghatározó részében a közszféra szervezetei integritásának értékelésére fókuszált, hiszen az integritás a korrupció ellentétje, az integritással rendelkező szervezetek pedig ellenállóak a korrupciós kockázatokkal szemben – húzta alá Domokos László. Rámutatott: a közszféra szervezetei számára előírás többek közt az etikai alapelvek meghatározása, az integrált kockázatmenedzsment kiépítése, valamint a digitalizációs eszközök alkalmazása.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Aleksei Kudrin, Oroszország számvevőszékének elnöke, aki egyben az INTOSAI jelenlegi elnöke is. Mint írta: a kormányok szerte a világon gyors intézkedéseket tesznek a COVID-19 válság egészségügyi és gazdasági következményeinek enyhítése érdekében. Amint egyes országok a válság utáni fellendülés felé kezdenek haladni, szükségünk van annak biztosítására, hogy értékeljük a járvány idején tett intézkedésekért. A legfőbb ellenőrző intézmények, a számvevőszékek szerepe ezért egyre fontosabbá válik.

Harib Saeed Al Amimi, az Egyesült Arab Emírségek számvevőszékének, valamint az ENSZ Korrupcióellenes egyezményének (CoSP UNCAC) elnöke videó üzenetében kiemelte, hogy a technológia gyors fejlődésének hétköznapi életünkre gyakorolt hatásai egyben új lehetőséget teremtenek a közszféra szervezetei számára. Emellett hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia eszközeivel az ellenőrzés hozzáadott értéke is növelhető, valamint az ellenőrzés során feltárt bizonyítékok feldolgozására szolgáló digitális eszközök integrációja módszertani fejlesztéseket is eredményez.

Pablo Celi de la Torre, Ecuador számvevőszékének elnöke videó előadásában kiemelte, hogy a számvevőszéki tevékenység optimális megvalósításának alapja a digitalizáció nyújtotta új eszközök egyre nagyobb mértékben történő integrálása. Az ellenőrző intézmények digitális kultúraváltása új beavatkozási mechanizmusokat generál a korrupció megelőzése, felderítése és legyőzése területén is. Ehhez a technológiaváltáshoz a számvevőszékek szervezeti kultúrájának és az ellenőrzési módszertanok átalakítása mellett az ellenőrzött szervezetek vezetői rendszereinek és szabályozói környezetének is át kell alakulnia.

Ezt követően Guido Carlino, az olasz számvevőszék elnöke, valamint Mauro Orefice, a Nemzetközi Ügyek Irodájának vezetője osztották meg a korrupció elleni küzdelem területén szerzett tapasztalatait. Többek között felhívták a résztvevők figyelmét arra, hogy a korrupció nemcsak a költségvetési intézmények közpénzfelhasználásának magas összege miatt veszélyes, hanem azért is, mert megingatja a társadalomnak az állami intézményekbe vetett bizalmát.

A szakmai előadások sorát Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének előadása zárta, aki ismertette az integritás és a versenyjog kapcsolódási pontjait, a GVH kartellellenes tevékenységének eredményeit és jó gyakorlatait, valamint a digitalizációs eszközök térnyerésének előnyeit a szervezet eljárásai során.

Solidus-díj 2021.

A Solidus-díjat az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László alapította 2016-ban és azoknak a természetes személyeknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, illetve társadalmi megbecsüléséhez.

2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök és INTOSAI főtitkár, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója vehette át, 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg az elismerést. 2018-ban dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője volt a kitüntetett. 2019-ban Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Einar Gørrissen, az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezése vezérigazgatója, 2020-ban pedig Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke vehette át a rangos elismerést.

Az idei évben hárman kapták meg a Solidus-díjat: Ivan Klesic, a horvát számvevőszék elnöke, Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, valamint Sápi Ákos, az Ecoventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke.

A nyitókonferencia hamarosan megtekinthető lesz az ÁSZ Youtube csatornáján.


Állami Számvevőszék

Megszakítás