ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Nemzetközi számvevőszéki szeminárium kezdődött Székesfehérváron

25 ország közel 70 ellenőrző intézményének, mintegy 180 számvevőszéki szakértője tanácskozik Székesfehérváron. Az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) őszi konferenciájának fókuszában a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzése áll. „Az EURORAI szemináriumai mindig különösen jelentősek, hiszen új perspektívákat nyitnak a nemzetközi együttműködések erősítésére és fórumot kínálnak az ellenőrző intézmények közti tudásmegosztás számára – hangsúlyozta nyitóbeszédében Domokos László, a házigazda Állami Számvevőszék elnöke.

Az Állami Számvevőszék aktív tagja a számvevőszékek nemzetközi közösségének, és 2001 óta társult tagja az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezetének (EURORAI). Mindez biztosítja, hogy az ÁSZ legfőbb nemzeti ellenőrző intézményként európai regionális szinten is megossza tapasztalatait, illetve megismerhesse a legjobb ellenőrzési gyakorlatokat. Ehhez is hozzájárul, hogy az EURORAI 2018. október 18-án Székesfehérváron rendezi meg őszi tudásmegosztó szemináriumát, melynek központi témája a helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzése. A helyi önkormányzatok gazdálkodása, pénzügyi egyensúlyi helyzete Európa számos országban kiemelt figyelmet kap, ezért a szakmai konferencia nemzetközi színtéren is jelentős érdeklődésre tarthat számot.

A rendezvény október 17-én, szerdán nyitóeseménnyel vette kezdetét, melynek keretében köszöntőt mondott Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, Dominique Roguez, az EURORAI elnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A szakmai programot október 18-án Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. Mint mondta: Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy stabil szakmai hátterére támaszkodva, értékteremtő ellenőrzéseivel hozzájáruljon a közpénzek átlátható és megbízható felhasználásához, és ezáltal a jól irányított állam működéséhez. Az ÁSZ elnöke szerint ezt a célt szolgálják a szeminárium témáját adó, önkormányzati cégeket érintő ellenőrzések is, melyek keretében a Számvevőszék az utóbbi években már mintegy kétszáz önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését végezte el.

A nyitóbeszédet követően a szakmai program két szekcióban zajlik. Az első blokkban az önkormányzatok tulajdonában álló vállalatok pénzügyi, illetve megfelelőségi ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatait vitatják meg a résztvevők. Előadást tart a házigazda Állami Számvevőszék, németországi hesseni számvevőszék és az oroszországi tatár számvevőszék egy-egy képviselője. A második szekcióban az önkormányzatok tulajdonában lévő vállalatok teljesítményellenőrzésének témáját járják körbe a szeminárium résztvevői; a skót, a bécsi, a walesi, a Rajna-vidéki, a salzburgi és az Île-de-France-i számvevőszékek képviselőinek előadásaival.

Az Állami Számvevőszék aktívan részt vesz az EURORAI tevékenységében, ezenfelül tagja az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) Önkormányzati Ellenőrzési Munkacsoportjának is. A két nemzetközi együttműködés által kezelt témák között jelentős átfedés van, így az ÁSZ kezdeményezése alapján a székesfehérvári EURORAI eseményen az EUROSAI munkacsoport tagjai is képviseltetik magukat. Így a szemináriumon mintegy 25 ország, közel 70 ellenőrző intézménye képviseletében mintegy 180 számvevőszéki szakértő vesz részt.

Állami Számvevőszék

Megszakítás