ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Nyilvános az ÁSZ 2015. első félévi ellenőrzési terve

Átadta az Országgyűlésnek 2015. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Jövőre folytatódnak a kockázatos területeket érintő ellenőrzések: így további önkormányzati gazdasági társaságokat, a központi alrendszer egyes intézményeit és állami tulajdonban lévő társaságok gazdálkodását értékeli az ÁSZ. Az ellenőrzési témák kiválasztásánál az ÁSZ hangsúlyt helyez azon területek és szervezetek ellenőrzésére, amelyek hatással vannak az államadósság mutató alakulására, az államháztartási hiányra, illetve a bevételekre.

A gördülő tervezés sajátosságaival összhangban az ellenőrzési témák összeállításakor meghatározó kötelezettséget jelentenek a már megkezdett ellenőrzések. Ennek megfelelően 2015 első félévében várhatóan lezárulnak a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, a Magyar Nemzeti Bankot, az Országos Betétbiztosítási Alapot, a Magyar Orvosi Kamarát, illetve a Diákhitel Központ Zrt-t érintő ellenőrzések.

Az Állami Számvevőszéknek 2015-ben is kiemelt feladatai közé tartozik Magyarország központi költségvetése végrehajtásának ellenőrzése. Az ÁSZ a hatékony erőforrás-felhasználás érdekében az elmúlt évek gyakorlatát követve folytatja a zárszámadási ellenőrzésre ráépülő ellenőrzéseket. Ide tartozik többek között az egyes adóbeszedési eljárások, egyes központi intézmények és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok ellenőrzése. Újabb ellenőrzés érinti majd a Magyar Államkincstárt és megkezdődik a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzése is.

Az ÁSZ témacsoportos ellenőrzései egy-egy témában az államháztartás különböző részterületeit érintik. Ezek az ellenőrzések a központi alrendszer intézményeire, az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetekre, valamint önkormányzatokra terjednek ki.

Az ÁSZ ellenőrzései során – a korrupcióval szembeni veszélyeztetettség csökkentése érdekében – értékeli az integritási szemlélet érvényesülését a gazdálkodási folyamatokban. Az évente lefolytatott Integritás-felmérés során szerzett tapasztalatokat az ÁSZ rendre beépíti tervezési rendszerébe.

Az ÁSZ a központi alrendszer intézményeinek szabályszerűségi ellenőrzéséhez kapcsolódóan – önálló teljesítményellenőrzési modul alkalmazásával – képet alkot arról, hogy ezen intézmények a gazdálkodás folyamatában eredményesen alakítottak-e ki, illetve működtettek-e gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket.

Az ÁSZ törvény szerint az ellenőrzöttek által készített intézkedési tervekben foglaltak megvalósítását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti. A 2015. első félévére tervezett önálló utóellenőrzések célja, hogy az ÁSZ valódi változást érjen el a közpénzügyek rendezettségében.

Az ellenőrzési terv ide kattintva érhető el.

Állami Számvevőszék

Megszakítás