ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Online osztja meg tudását az ÁSZ

Ingyenes etikus vezetőképzés vette ma kezdetét a nevelési és szociális közfeladatokat ellátó, nem állami intézményfenntartók, illetve intézmények vezetői számára. A valós idejű, online konferenciát Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke nyitotta meg. Az eseményen Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkárának előadását Marozsán Lászlóné, az ÁSZ tervezési vezetője és Dr. Pulay Gyula, az ÁSZ felügyeleti vezetőjének előadásai követték. A koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében a résztvevők másfélnapos online képzés, majd távoktatás keretében mélyíthetik el tudásukat.

Az Állami Számvevőszék célja, hogy tevékenysége a társadalom egészének hasznára váljon. Küldetése, hogy a jó gyakorlatok közreadásával támogassa a közpénzzel, közvagyonnal való hatékony, eredményes gazdálkodást és támogassa a jól irányított államot. E célt erősítette meg 2015-ben az Országgyűlés, amikor határozatában megbízta az Állami Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek megvalósítása érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2017-ben indította el etikus közpénzügyi vezetőképzését a már ellenőrzött szervezetek számára.

Az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzésén már több mint 200, közpénzből gazdálkodó szervezet elsőszámú vezetője vett részt. A közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak és különösen a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében.

Az ÁSZ a törvény által előírt feladatainak folyamatos ellátása érdekében, a megváltozott körülményekre reagálva folytatja tanácsadó tevékenységét.

A sorrendben immár tizenharmadik képzésen 19 nevelési és szociális feladatokat ellátó intézményfenntartó, illetve intézmény vezetője vesz részt. A koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében a valós idejű, online nyitókonferenciát másfélnapos online képzés követi, majd távoktatás keretében mélyíthetik el tudásukat a résztvevők. Az öthetes távoktatás képzési tematikáját az Állami Számvevőszék – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki, hogy kifejezetten az egyes szervezetek és intézmények, illetve fenntartók első számú vezetői részére nyújtson hasznos ismereteket. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll. A képzésen résztvevők 2020 októberében fejezik be a kurzust.

Állami Számvevőszék

Megszakítás