ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Önteszt önkormányzati jegyzőknek

Újabb területtel bővült az Állami Számvevőszék önteszt-rendszere. Az önkormányzati vezetőknek, célzottan a jegyzőknek összeállított kérdéssor közzétételét Domokos László, az ÁSZ elnöke jelentette be a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökével, Schmidt Jenővel tartott, 2019. július 29-i szakmai megbeszélésén. Az ÁSZ honlapján elérhető önteszt kitöltésével mintegy 3200 települési önkormányzat jegyzője kaphat pontos képet az általuk vezetett önkormányzat működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései mellett – a törvényi előírás alapján – széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez. Ennek fontos eszközei az ÁSZ 2014 novembertől kiadott és folyamatosan aktualizált öntesztjei, amelyek ma már hét célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetői) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez. Az ÁSZ öntesztjeit eddig összesen több mint 5000 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról.

Az ÁSZ legfrissebb öntesztjének közzétételét Domokos László elnök jelentette be a mintegy 1700 települési önkormányzatot képviselő TÖOSZ elnökével tartott, 2019. július 29-i hagyományos, évenkénti szakmai megbeszélésén. Domokos László elmondta: „az önteszt kitöltése a jegyzőknek egyfajta biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében. Mind a 3200 települési önkormányzat jegyzőjét arra bíztatom, hogy használják az Állami Számvevőszék öntesztjeit, ami a vezetői munkájukat, és a szabályszerű működést, törvényes gazdálkodást támogatja.” – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Az ÁSZ folyamatosan törekszik arra, hogy minél nagyobb területet lefedjen ellenőrzéseivel, ám mivel Magyarországon mintegy 3200 települési önkormányzat és további közel 2400 helyi nemzetiségi önkormányzat működik, egyéb módon is igyekszik támogatni a szabályszerű működésüket. Ennek eszköze a jegyzőknek szóló önkéntesen kitölthető önteszt, amellyel nemcsak a már ellenőrzött önkormányzatok, hanem minden potenciális ellenőrzött önkormányzat is elérhető.

Az új önteszttel az ÁSZ mintegy 3200 települési önkormányzat szabályosságára tud egyszerre hatást gyakorolni” – húzta alá Domokos László a találkozón. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke hozzátette: „Magyarország legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezetének mind az 1700 tagönkormányzatához eljuttatjuk az ÁSZ öntesztjét a települések szabályszerű működésének fenntartása, biztosítása érdekében.”

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, arra szolgál, hogy a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének fejlesztését támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását. Az önkormányzatok belső kontrollrendszerének működtetését támogató, az önkormányzati jegyzőknek szóló önteszt az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.

Állami Számvevőszék

Megszakítás