ÁSZ

HU | EN

Hírek

Országos szakmai napot tartott az MPGE

2023. október 4-én országos szakmai napon vitatták meg a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) vezetői és tagjai az ellenőrzési módszerek megújításának és az együttműködési keretek bővítésének lehetőségeit. A rendezvényt dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék és az MPGE elnöke nyitotta meg, az eseményen előadást tartott Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Az MPGE 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy a pénzügyi-gazdasági ellenőrzési tevékenységet folytató szakembereket egységes szervezetbe tömörítse, valamint elősegítse a pénzügyi-gazdasági ellenőrzési módszerek fejlesztését és az ellenőrzési tevékenység presztízsének növelését.

Az országos szakmai napot dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg, megosztva gondolatait a pénzügyi-gazdasági ellenőrzési folyamatok szükségszerű megújításáról és az Egyesület tagjai előtt álló legfontosabb kihívásokról. A magyar gazdaság helyzetéről Varga Mihály pénzügyminiszter tartott előadást, amelyben kiemelte: „nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de jó esélyünk van arra, hogy a magyar gazdaság az év végére növekedési pályára álljon, emelkedjenek a reálbérek, növekedjenek a beruházások, alacsonyabb infláció és kamatkörnyezet alakuljon ki”.

A délelőtt folyamán kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg a pénzügyi-gazdasági ellenőrzési hatáskörrel rendelkező intézmények – egyben az MPGE – vezetői a jelen és a közelmúlt gazdasági kihívásait, az elmúlt időszak intézményfejlesztési eredményeit, a szervezetek módszertani megújulásának tapasztalatait, és áttekintették a digitalizációval járó jövőbeni szükségszerű változásokat. A beszélgetésben részt vett Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke, Dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke, dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke és dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Délután szakmai előadást tartott Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, dr. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke, Lakos Lambert István, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai elnökhelyettese, Biró Gabriella, az MNB Informatikai felügyeleti főosztályának vezetője, valamint dr. Vargha Bálint Tamás, az ÁSZ elemzési tanácsadója és Savoly-Hatta Anita, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. cégtársa.

Megszakítás