ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Pártoknak és pártalapítványoknak tartott konzultációt az ÁSZ

Öt párt és öt pártalapítvány élt a konzultációs lehetőséggel és vett részt az Állami Számvevőszék által szervezett egyeztetésen, 2019. június 20-21-én. A DK, a Fidesz, a Jobbik és az LMP, valamint alapítványaik, az MSZP – mint párt –, valamint a KDNP pártalapítványának gazdálkodásért felelős szakemberei fogadták el az ÁSZ meghívását. A KDNP – mint párt – későbbi időpontot kért, a MSZP pártalapítványa nem jelzett vissza. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum, illetve pártalapítványaik ugyan átvették az ÁSZ küldeményét, viszont nem reagáltak a hivatalos megkeresésre. A Párbeszéd és pártalapítványa a bírósági nyilvántartásban megadott székhelyén nem volt elérhető, nem vették át az ÁSZ hivatalos megkeresését.

FRISSÍTÉS! 2019. 06. 21. 15:20

A Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt hivatalosan is felvették a kapcsolatot az Állami Számvevőszékkel és későbbi időpontban vesznek részt a konztultáción.

2019. június 3-án jelentette be az Állami Számvevőszék, hogy önteszttel és konzultációs lehetőséggel támogatja a költségvetési támogatásban részesült pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ kilenc költségvetési támogatásban részesült pártot (Demokratikus Koalíció, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kereszténydemokrata Néppárt, Lehet Más a Politika, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt) és alapítványaikat kereste meg hivatalos levélben, küldött számukra a gazdálkodásuk értékelésére szolgáló kérdéssort, illetve felajánlotta a konzultáció lehetőségét, a pártok és alapítványaik gazdálkodási gyakorlatának erősítése érdekében.

2019. június 20-án és 21-én öt párt – a Demokratikus Koalíció, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Szocialista Párt – gazdálkodásért felelős szakemberei, illetve a DK, a Fidesz, a Jobbik és az LMP, továbbá a KDNP pártalapítványának képviselői vettek részt az egyeztetésen. A Kereszténydemokrata Néppárt jelezte, hogy  későbbi időpontot kér, az MSZP pártalapítványa nem jelzett vissza. Két párt – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom – illetve pártalapítványaik nem reagáltak az ÁSZ hivatalos megkeresésére, nem éltek a konzultációs lehetőséggel. A Párbeszéd Magyarországért Párt és pártalapítványa a bírósági nyilvántartásban szereplő székhelyén nem volt elérhető, nem vették át az ÁSZ hivatalos megkeresését.

FRISSÍTÉS!

A Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt hivatalosan is felvették a kapcsolatot az Állami Számvevőszékkel és későbbi időpontban vesznek részt a konztultáción.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára hangsúlyozta: alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Hozzátette: az ÁSZ a vonatkozó és hatályos törvényi előírások alapján, a jogállam védelme érdekében végzi a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését. Az Állami Számvevőszék a pártok és pártalapítványok ellenőrzési tapasztalatai alapján kidolgozott kérdéssorral, önteszttel, valamint a felajánlott konzultációs lehetőséggel a költségvetési támogatásban részesült pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét támogatja.

Holman Magdolna

Főtitkár

Megszakítás