ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Sajtóközlemény: Elindulnak az új kockázatelemzési módszerrel kiválasztott önkormányzati ellenőrzések

Negyedéves előkészítő munkálatok után az Állami Számvevőszék elkezdi a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszerének helyszíni ellenőrzését.

Korábban hírt adtunk az Állami Számvevőszék új stratégiájára épülő, a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenőrzésének átalakításáról.

Az elmúlt hónapokban megtörtént

• a kincstári adatokra épülő mutatók alapján a pénzügyi-vagyoni kockázatok előzetes feltárása és értékelése valamennyi önkormányzatra;
• a legkockázatosabbnak ítélt önkormányzatoktól a kiválasztási mutatók erősítését, gyengítését szolgáló, kiegészítő információk bekérése, ezek feldolgozása.

Végéhez közeledik az új ellenőrzési program tervezetének tesztelése több önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetének helyszíni tanulmányozásával.

Mindezekből az Állami Számvevőszék átfogó képet nyert a helyi önkormányzatok gazdálkodásának stabilitását veszélyeztető pénzügyi kockázatokról. Arra a következtetésre jutott, hogy mind az államháztartás egésze, mind a helyi önkormányzati alrendszer egyensúlyi helyzetének helyreállításához, fenntartásához akkor tud a leghatékonyabban hozzájárulni, ha az ellenőrzéseit középszinten a 19 megyei önkormányzatnál kezdi oly módon, hogy 2011 júniusában a megyei önkormányzatok egyenkénti jelentéseit már közzé is tudja tenni. Ezt követik az önkormányzatok további körére kiterjedő ellenőrzések, amelyekhez kapcsolódik a Fővárosi Önkormányzatnál már folyamatban lévő ellenőrzésről készülő jelentés.

Az új ellenőrzési program a pénzügyi-vagyoni kockázatoknak, a kockázatkezelés eredményességének, a vagyongazdálkodás szabályozottságának, az önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdasági társaságoknál a tulajdonosi felelősség érvényesülésének a megítélésére irányul. A program tartalmazza az előző ellenőrzés során megfogalmazott ÁSZ javaslatok végrehajtásának felülvizsgálatát is.

Az Állami Számvevőszék úgy látja, hogy a legnagyobb hozzáadott értéket akkor éri el, ha a most induló ellenőrzés a pénzügyi kockázatokra és az ezzel összefüggő korábbi javaslatok megvalósításának utóvizsgálatára tér ki. A program további pontjaiban meghatározottakat majd ezt követően ellenőrzi.

Megszakítás