ÁSZ

HU | EN

Hírek

Szakmai konzultáció a Koreai Számvevőszék képzési intézményével

2022. november 17-én szakmai konzultációra került sor a Koreai Számvevőszék Képzési Intézményének vezető tisztségviselői, valamint az Állami Számvevőszék és a Pénzügyminisztérium vezetői és szakértői között. A konzultáció célja az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzéshez kapcsolódó képzési-oktatási tapasztalatok megosztása, valamint a kölcsönös képzési lehetőségek feltérképezése volt. Jo Sung Eun, az AITI elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a koreai-magyar jó kapcsolatok lehetőséget teremtenek az intézményekben folyó képzési tevékenység hosszú távú fejlesztésére, ezért kiemelten fontos és hasznos volt számukra az Állami Számvevőszék és a Pénzügyminisztérium tevékenységének megismerése.

Számvevők és államháztartási pénzügyi ellenőrök képzése Magyarországon

Korea Számvevőszékének Képzési Intézménye, az AITI 2022-ben európai tanulmányutat szervezett, melynek keretében az intézmény képviselői először látogattak többek között Magyarországra is. A konzultáció egyik meghatározó témája az Állami Számvevőszék jogállásának, szerepének és feladatellátásának bemutatása volt. Az AITI képzési profiljára tekintettel, az ÁSZ előadásában külön ismertette az államháztartási belső pénzügyi ellenőrök képzésének hazai rendszerét, annak szereplőit és az azt támogató intézményi együttműködéseket. Az ÁSZ szervezeti megújulása kapcsán az AITI szakemberei a belső képzési rendszer átalakulásának elveiről, a számvevők továbbképzésének irányairól kaptak még tájékoztatást. Mindezek mellett sor került az ÁSZ tanácsadói funkciójának keretében az ellenőrzötteknek biztosított hazai és nemzetközi képzési programok áttekintésére is.

Előadást tartott az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Módszertani és Képzési Központ is

Az AITI tevékenysége és célja magyar viszonylatban olyan szervezetek tevékenységével hozható párhuzamba, mint a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Módszertani és Képzési Központ (ÁBPE MKK), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, melyek a belső ellenőri, könyvvizsgálói akkreditáció, továbbá a szakértői szintű képzések és továbbképzések magyarországi centrumai. A konzultáción ezért az AITI módszertani fejlesztésért felelős vezetőjének kérésére a Pénzügyminisztérium szakértői is részt vettek. Az Államháztartási Szabályozási Főosztály előadásán keresztül az AITI képzési szakemberei az ÁBPE MKK tevékenységét és módszertanát, képzési és továbbképzési céljait, eredményeit, valamint az azt meghatározó jogszabályokat és az abban közreműködő intézményeket ismerhették meg.

Bemutatkozott az AITI

Az AITI, egy független, a koreai számvevőszék (Board of Audit and Inspection – BAI) felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, melynek elsődleges feladata képzési programok biztosítása a számvevőszék számvevői, az államháztartási szervek belső ellenőrei, könyvvizsgálói, valamint a kormányhivatalok, önkormányzatok, és közintézmények ellenőrzési és pénzügyi felelősei számára. A központ 2022-ben közel 50 tanfolyam keretében több mint ötezer szakembert oktatott. Az AITI ezen felül specializált képzések keretében fejleszti az ellenőrzött intézmények ellenőrzési és számviteli szakembereit, továbbá képzési programokat nyújt felsőoktatási hallgatók, és különböző országok legfelsőbb ellenőrző intézményeinek számvevői számára. A koreai kollégák röviden ismertették a számvevőszéki kapacitásfejlesztés és audit menedzsment továbbképzési lehetőségeket, melyek intézményükben az államháztartási pénzügyi ellenőrök számára elérhetőek.

A előadásokat követően eszmecsere alakult ki a képzési rendszer nemzeti sajátosságait és felépítését, a számvevőszékek mandátumát és az államrendszerben elfoglalt helyét illetően.

Megszakítás