ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Szeptemberben indul az ÁSZ és Miskolci Egyetem közös képzése

2016 szeptemberében indulhat meg az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem együttműködésével a közszolgáltatási teljesítménymenedzsment képzés, ami az etikus és eredményes gazdálkodásra készíti fel a közszférában dolgozó szakembereket – erről írt alá ma kiegészítő megállapodást a két intézmény vezetője, Budapesten. Az oktatási, kutatási együttműködés bázisát a két fél egy kihelyezett intézeti tanszék létrehozásával teremtette meg.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem (ME) rektora tavaly november 10-én írt alá együttműködési megállapodást a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítását, fejlesztését szolgáló képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében. Ebben megegyeztek a Miskolci Egyetem szervezetén belül működő kihelyezett intézeti tanszék létrehozásáról is. A most aláírt megállapodás már a képzés, a közös kutatás és a tanszék működésének részleteit is rögzíti.

A tavaly novemberi együttműködési megállapodás kiterjedt közpénzekkel és közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetői képzésére alkalmas oktatási programok kialakítására és képzési modulok fejlesztésére Az ÁSZ és az ME vezetői most az együttműködési megállapodásban foglaltak végrehajtása érdekében írtak alá kiegészítő megállapodást, amelyben rendezték az Intézeti tanszék létrehozásával, a közös kutatással és oktatással kapcsolatos kérdéseket is.

A megállapodás keretében a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara, az Állami Számvevőszékkel együttműködve 2016. február 1-ével hozza létre a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A tanszék tudományos-kutatási tevékenységének fő célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés oktatásának tudományos megalapozása. A posztgraduális képzés elsődleges célcsoportját a közszféra gazdasági vezetői, valamint a gazdálkodási döntések előkészítésében és ellenőrzésében résztvevő szakemberek jelentik.

A közszolgálati teljesítménymenedzsment egyéves szakirányú továbbképzés tananyagát az ME dolgozza ki, és teremti meg a képzés 2016. szeptember 1-ei indításának feltételeit, az ÁSZ pedig biztosítja a képzés budapesti helyszínét. Az ÁSZ vállalta azt is, hogy a szakirányú továbbképzésre három éven keresztül évente legalább 25 fő alkalmazottját beiskolázza.

A tananyag-fejlesztési és oktatási tevékenységekbe az ÁSZ munkatársai külön megállapodás szerint bekapcsolódnak. Az ÁSZ emellett hallgatói gyakornoki illetve szakmai gyakorlati helyeket biztosít az ME közszolgáltatási menedzsment téma iránt érdeklődő hallgatói számára és közreműködik a tehetséggondozásban.

A kiegészítő megállapodás január 21-i aláírásán a két intézmény vezetője mellett részt vett: Dr. Elek János, az ÁSZ főtitkára és Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, az ME Gazdaságtudományi Karának dékánja is.

Állami Számvevőszék

Megszakítás