ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Több eszközzel is támogatja az ÁSZ a nemzetiségek és intézményeik szabályos feladatellátását

Mind a fenntartóknak, mind az intézményvezetőknek nagy felelősségük van abban, hogy megfelelő intézkedéseket tegyenek az azonosított kockázatok minimalizálása és a szabálytalanságok megszüntetése érdekében – erre hívta fel a figyelmet Varga Edit, az ÁSZ felügyeleti vezetője az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága ellenőrző albizottságának szerdai ülésén. Az Állami Számvevőszék évek óta ellenőrzéseinek fókuszában tartja a nemzetiségi önkormányzatokat. Az ellenőrzési tapasztalatok összegzésével és a megismert jó gyakorlatok megosztásával az ÁSZ hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetiségi önkormányzatok feladatellátása szabályszerűbbé és eredményesebbé, az intézményeik közpénzfelhasználása pedig átláthatóbbá és rendezettebbé váljon. A ma nyilvánosságra hozott, az ÁSZ honlapján elérhető legújabb önteszt is ezt segíti elő, illetve jövő héttől online vezetőképzést is indít az ÁSZ a nemzetiségi fenntartású intézmények vezetőinek.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, az ellenőrzési megállapítások és javaslatok hasznosulásának elősegítése. Az ÁSZ stratégiai célja a tudásmegosztás, az ellenőrzöttek támogatása a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében.

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a hazánkban élő nemzetiségek államalkotó tényezők, helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre. Az Állami Számvevőszék évek óta ellenőrzéseinek fókuszában tartja a nemzetiségi önkormányzatokat: 2013-ban kezdte meg a helyi, települési, majd 2015-ben az országos nemzetiségi önkormányzatok, később pedig a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott, működtetett intézmények gazdálkodásának ellenőrzését. A jó gyakorlatok megosztása hozzájárul a nemzetiségi szakterület szakszerű, jogszabályoknak megfelelő gazdálkodásához.

Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága ellenőrzési albizottsága szerdai ülésen Varga Edit felügyeleti vezető felidézte: az ÁSZ elvégezte mind a 13 magyarországi nemzetiség egy-egy intézményének az ellenőrzését és 198 javaslatot tett az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei, az országos nemzetiségi önkormányzatok hivatalvezetői, az országos nemzetiségi foglalkoztatási központ vezetője, illetve a fenntartott intézmények vezetői részére a közpénzekkel való gazdálkodás javítása érdekében.

Ellenőrzési tapasztalatait az ÁSZ elemzésben is összegezte, illetve az ellenőrzési tapasztalatokon alapuló önteszteket is készített – több célcsoport mellett – a nemzetiségi önkormányzatok számára is. Az ÁSZ honlapján elérhető öntesztek abban segítenek, hogy a nemzetiségi önkormányzatok és az intézmények vezetői, pénzügyi szakemberei saját munkájukat ellenőrizzék az esetleges hibák kiszűrése, megelőzése érdekében. Az ÁSZ 2014 novemberében jelentette meg első nemzetiségi öntesztjét, melyet 2018 szeptemberében újított meg. 2020 áprilisában újabb, a helyi nemzetiségi önkormányzatoknak szóló, aktualizált öntesztet adott ki. A szerdán nyilvánosságra hozott, legújabb önteszt a jól irányított állam lokális megvalósítása érdekében támogatja a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek és képviselő-testületeinek – a közfeladat-ellátással összefüggő gazdálkodási, ellenőrzési, valamint vagyongazdálkodással kapcsolatos – feladatellátását.

Mindemellett az ÁSZ tavaly öthetes, ingyenes közpénzügyi vezetőképzést tartott a nemzetiségi önkormányzati intézmények vezetőinek, mely szintén hozzájárult a közpénzek szabályos felhasználásához. Idén az ÁSZ 2020. május 15-én szervezett elektronikus közpénzügyi vezetőképzést az országos nemzetiségi önkormányzatok, hivatalaik és a fenntartásukban működő intézmények elsőszámú vezetői részére. Az online tudásátadásra Domokos László, az ÁSZ elnöke mellett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára is készített előadást, az ÁSZ felügyeleti vezetői pedig a számvevőszék ellenőrzési és az Integritás-felmérésen alapuló tapasztalataikat osztották meg a jelentkezőkkel. A járványhelyzet miatt online megrendezett konferencia több hetes vezetőképző modulja éppen a jövő héten veszi kezdetét.

Állami Számvevőszék

Megszakítás