ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Újabb önteszttel támogatja az ÁSZ az egyházakat

Újabb önteszttel támogatja az Állami Számvevőszék az egyházakat. Erről is szó volt azon az egyeztetésen, amely Domokos László, az ÁSZ elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke között zajlott le az ÁSZ székházában. Domokos László a találkozón bejelentette: az ÁSZ honlapján 2020. február 27-től érhető el az egyházi beruházások ellenőrzéséről szóló önteszt.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások adják a kiinduló alapot. Mindez azt jelenti, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt.

Újabb önteszt egyházi jogi személyeknek

Az ÁSZ a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenysége keretében évek óta szervez találkozókat, szakmai egyeztetéseket egyházi vezetőkkel, 2017 óta pedig folyamatosan ellenőrzi az egyházak mint intézményfenntartók működését és gazdálkodását, az elmúlt időszakban számos jelentést tett közzé a témában.

Az Állami Számvevőszék idén is felajánlotta a konzultáció lehetőségét az ellenőrzésekben érintett, jelentős közpénzfelhasználó egyházak vezetői számára. 2020-ban sorrendben a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Baptista Egyház, majd a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház  vezetői tesznek látogatást az Állami Számvevőszéknél.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2020. február 27-i, Erdő Péter bíborossal és Veres András püspökkel történt találkozóján bejelentette, hogy az ÁSZ újabb önteszttel támogatja az egyházi jogi személyeket, intézményeket. Az ÁSZ legújabb öntesztjének célja, hogy támogassa az egyházi jogi személyeket a beruházás-előkészítési, valamint megvalósítási folyamataik kialakításában, a rendelkezésre álló beruházási források gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása mellett.

Az önteszt kitöltésével megelőzhetők a hibák és kijavíthatók a hiányosságok

Az ÁSZ fontos tanácsadó eszközei a 2014 novembertől kiadott és folyamatosan megújított öntesztek. Ezek ma már több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, pártok és pártalapítványok, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük, belső szabályozásuk kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

Az ÁSZ öntesztjeit – amelyek kitöltése önkéntes – eddig összesen több mint 13600-szor töltötték ki, illetve hasznosították a közpénzeket használó, közvagyont kezelő szervezetek. Az egyházi jogi személy vezetői, vezető testületei, fenntartó testületei, szervezetei, intézményei részére szóló önteszt az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.

Állami Számvevőszék

Megszakítás