ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Valótlanságot állított az LMP társelnöke

Az Állami Számvevőszék sajnálattal tapasztalta, hogy az LMP társelnöke már nem először kampánycéljaira próbálja felhasználni a független Állami Számvevőszéket. Szél Bernadett egy hétfői rendezvényen alaptalanul becsmérelte az ÁSZ működését és valótlanul állította, hogy az ÁSZ kilenc millió forintos bírságot szabott ki a pártra. Az ÁSZ a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő, ütemezett ellenőrzése során az LMP által elfogadott tiltott vagyoni támogatás mértékét állapította meg, amelynek jövőbeli elkerülése érdekében az LMP társelnöke az ÁSZ részére megküldött intézkedési tervében konkrét feladatot határozott meg.

Az LMP társelnöke egy hétfői rendezvényen beszélt arról, hogy az ÁSZ ellenőrzése nem felelt meg a jogállami előírásoknak, illetve azt mondta, hogy „az Állami Számvevőszék (…) pártjára idén 9 millió forintos bírságot szabott ki.” Szél Bernadett valótlan állításával szemben az igazság az, hogy az ÁSZ ütemezett és a vonatkozó törvényi előírásoknak maradéktalanul megfelelő ellenőrzése során megállapította, hogy az LMP 2015-2016-ban a törvényi előírás ellenére nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. Az ÁSZ feltárta, hogy a párt 2015-2016-ban 4 millió 420 ezer Forint értékben tiltott nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, így nem szab ki bírságot sem. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre.

Szél Bernadett hétfői kijelentése azért is érthetetlen, mert az LMP társelnöke a 2018. január 11-én nyilvánosságra hozott – a 2015-2016. évekre vonatkozó – számvevőszéki jelentés következményeként – jogkövető módon eljárva – határidőben megküldte a párt intézkedési tervét az ÁSZ részére, amelyben intézkedési feladatot határozott meg annak érdekében, hogy a párt a jövőben ne fogadjon el tiltott támogatást.

Az ÁSZ nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat. Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az Állami Számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik.

Állami Számvevőszék

Megszakítás