ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Vezetői egyeztetés az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem között

Hivatalában fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Koltay Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szeptemberben hivatalba lépett új rektorát. A felek áttekintették a két intézmény között idén júniusban megerősített együttműködés aktualitásait, valamint az ÁSZ és az NKE közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztésére, illetve az integritás értékeinek erősítésére irányuló közös kezdeményezéseit.

Az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012-ben kötött stratégiai célú együttműködési megállapodást, amelyben mindkét fél kinyilvánította együttműködési szándékát az integritás alapú kultúra fejlesztése, valamint az oktatás, a képzés, a tudományos kutatás, a szakértői tevékenység, továbbá a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának és a közigazgatás versenyképességének erősítése érdekében.

A megállapodást a két intézmény idén júniusban újította meg azzal a céllal, hogy elősegítsék a költségvetési intézmények vezetőinek, vezetői utánpótlásának fejlesztését, a tudatos és felelős vezetői magatartásminták támogatását.

Az együttműködés megújítása kiterjed többek között tantárgyak és tananyagok kidolgozására, valamint tudományos és szakmai együttműködésekre, elsősorban a közszolgálati integritáskutatások és – az ÁSZ támogatásával elinduló – Vezetés és gazdálkodás a közszolgálatban szakirányú továbbképzési szak területén. Mindemellett az együttműködés részét képezi a közpénzügyi ellenőrzés és a költségvetési szervek belső ellenőrzése témájában induló képzésfejlesztés, valamint kutatások és szakmai programok megvalósítása a jó kormányzás értékrendszere és a közpénzekkel való gazdálkodás területein.

A 2018. október 8-i találkozón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: az ÁSZ fontos együttműködő partnerként tekint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Mint mondta: a két intézmény programjainak összehangolásával nemzetközi összevetésben is kiemelkedő eredmények érhetők el az integritásközpontú közigazgatási kultúra továbbfejlesztésében, illetve az állammenedzsment erősítésében. Koltay András rektor a találkozón kiemelte, hogy az NKE – kutatásaival és képzéseivel – a jövőben is meghatározó szerepet kíván vállalni az integritás értékeinek erősítésében.

A két intézmény vezetői kölcsönösen egyetértettek abban, hogy az ÁSZ és az NKE közös szándéka, hogy erőforrásaik összehangolt és hatékony felhasználásával, valamint az információk megosztásával teret biztosítsanak a jövő nemzedékek iránti közös felelősségvállalásnak.

Állami Számvevőszék,

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Megszakítás