ÁSZ

HU | EN

Hírek

Windisch László: „A ma társadalma a jövő nemzedékéért is felelős”

„Mást is adunk át a következő generációnak, mint adósságot?” – erre a kérdésre keresték a választ közösen a V4+2-es országcsoport számvevőszéki vezetői júniusban Grazban, az immár hagyományosnak számító, éves csúcstalálkozójukon.

Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: komolyan kell vennünk a kérdést, és előadásában kifejtette, mit tesz az ÁSZ azért, hogy ne pusztán terhet örökítsünk az utódainkra. Mint mondta, intézményünk egyik fontos fókusza a fenntarthatóság, amelynek lényege, hogy ne használjuk fel a jövő nemzedékek számára szükséges erőforrásokat, és ne hagyjunk rájuk súlyos terheket. Az ÁSZ kiemelt feladata a felhalmozott pénzügyi adósság mellett más, szabad szemmel nem látható problémák létezésére is felhívni a figyelmet, valamint biztosítani a lehetőségét annak, hogy a következő generációknak kevesebb gonddal kelljen szembenézniük a jövőben.

A 2024. évi osztrák elnökséget a magyar elnökség követi, így 2025-ben Magyarország ad otthont az évente megrendezésre kerülő csúcstalálkozónak.

Megszakítás