ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Elérhetőek a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra vonatkozó hirdetési árjegyzékek

Az Állami Számvevőszék 286 sajtótermék hirdetési árjegyzékét tette közzé honlapján a 2019. október 13-ai helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választást megelőző kampányidőszakra vonatkozóan.

Választást megelőző kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény szerint politikai hirdetést kizárólag az a sajtótermék közölhet, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére. Erre a 2019. október 13-ai helyi önkormányzati képviselők választását megelőző kampányidőszakra vonatkozóan a törvényi előírás szerint 2019. augusztus 2-áig, a nemzetiségi önkormányzati választáshoz kapcsolódóan 2019. augusztus 6-áig volt lehetőség. A határidő lejárta után megküldött dokumentumokat az ÁSZ nem vette figyelembe.

Az Állami Számvevőszék a határidőben beérkezett hirdetési árjegyzékeket feldolgozta és sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon a „Választások” menüpont alatt elérhetővé tette.

A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra vonatkozóan 176 nyomtatott és 110 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg a honlapon.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a törvényi előírás szerint a szavazás napját követő 15 napon belül – tehát legkésőbb 2019. október 28. 16.00 óráig – a sajtótermék köteles az Állami Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről tájékoztatni. A politikai hirdetést közlő sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy az egyes jelöltek és jelölő szervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé.

Az Állami Számvevőszék a sajtótermékek által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék

Megszakítás