ÁSZ

HU | EN

Hírek

Pártalapítványokat ellenőrzött az ÁSZ

Az Állami Számvevőszéknek (továbbiakban: ÁSZ) törvényi kötelessége kétévente ellenőrizni azoknak a pártalapítványoknak a gazdálkodását, amelyek állami költségvetési támogatásban részesültek.

Az idei évben az ÁSZ az Ökopolisz Alapítvány (LMP), a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd), a Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) és az Új Köztársaságért Alapítvány (DK) tekintetében vizsgálta azt, hogy a 2021-2022-es években törvényesen gazdálkodtak-e, az éves számviteli beszámolók és a pártalapítvány tevékenységéről szóló éves jelentések a jogszabályi előírásoknak megfeleltek-e, illetve, hogy a könyvvezetés és gazdálkodás során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartották-e.

A pártalapítványok ellenőrzésével az ÁSZ hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom objektív képet alkothasson a pártalapítványok működéséről, gazdálkodásáról. Az ellenőrzésről készített számvevőszéki jelentésben megfogalmazott megállapítások, javaslatok alapján a törvényalkotók konkrét lépéseket tehetnek a pártalapítványokra vonatkozó szabályozások megváltoztatása, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tétele érdekében. Az ellenőrzött szervezetek szintjén a hiányosságok, szabálytalanságok feltárása, az ennek kapcsán megfogalmazott megállapítások elősegíthetik a pártalapítványok szabályszerű gazdálkodását.

Megszakítás