ÁSZ

HU | EN

Hírek

Uniós támogatások kifizetésének szabályszerűségét ellenőrizte az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék ellenőrzést végzett a Brexit Alkalmazkodási Tartalékból (BAR) nyújtott támogatások szabályszerűsége tárgyában.

A BAR támogatás célja az volt, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése nyomán kárt szenvedett vállalkozásoknak (érintett ágazatoknak, régióknak) ne kelljen munkaerőt elbocsátaniuk, kártalanítást kapjanak a kieső kereskedelmi forgalomból adódó veszteség miatt. illetve meg tudják valósítani a tervezett beruházásaikat, fejlesztéseiket. A támogatás odaítélésének feltétele volt a Brexitből közvetlenül származtatott, dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt jövőbeni veszteség kimutatása.

A szabályozási keretek kialakításának vizsgálata mellett az ellenőrzés lefolytatására 15 projekt tekintetében került sor, ahol a támogatási kérelmekről való döntés, a kifizetési kérelmek, a kifizetések, valamint a szakmai beszámolók szabályszerűségét ellenőrizte az Állami Számvevőszék.
A feltárt számos és jelentős hiányosság, hiba alapján az ÁSZ javaslatot tett arra, hogy az irányító hatóság és a közreműködő szervezet vezetője minden BAR projektet vizsgáljon ki, és hozza meg a szükséges intézkedéseket. Az irányító hatóság jelezte, hogy a lehető legrövidebb időn belül intézkedni kíván a feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében.

A teljes jelentés itt olvasható.

Megszakítás